2024. május 17. - Paszkál

Nem lehet letérni az útról

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a jövő évi költségvetés jó az országnak, védelmet nyújt, egyensúly teremt, megalapozza a tartós gyarapodást.
2009. november 30. hétfő 15:54 - HírExtra
A kormányfő a hétfői parlamenti, napirend előtt elmondott beszédében kiemelte: a 2010-es büdzsé a munkahelyek védelméről, a biztonságról és az adócsökkentésről szól. Megismételte, hogy ez a "költségvetés a fej költségvetése, de nem vádolható szívtelenséggel; csak a válsággal kemény, az állam támogatására szorulókkal szolidáris".

A jövő évi költségvetés a miniszterelnök szerint kijelöli azt az utat, amelyet "felrúgni a jövő elárulása volna". Mint fogalmazott: aki letér erről az útról, az a felelős növekedés, a biztos gyarapodás útját hagyja el, márpedig Magyarország nem teheti meg, hogy még egyszer letérjen erről az útról. Ez felelőtlenség lenne minden magyar állampolgárral szemben - hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: a költségvetés megteremti annak az alapját, hogy Magyarország gyorsan, másoknál előbb lábaljon ki a gazdasági válságból.

Bajnai Gordon megköszönte a szocialista és a liberális képviselők támogatását, akiknek volt erejük ahhoz, hogy sokszor a saját rövid távú politikai érdekeikkel szemben is az ország javát szolgálták szavazatukkal. Úgy fogalmazott: a válságkezelő program támogatása nehéz, mert nagy politikai árat kell érte fizetni, felelősséget, önzetlenséget követel, amelyekre nem is hajlandó mindenki.

A kormányfő szavai szerint a költségvetés elfogadása nem a válságkezelés lezárása, mert a gazdasági válság nincs tekintettel politikai ciklusokra, nem tart tűzszünetet. Munkánk van bőven, ami el fogunk végezni - jelentette ki.

Mint mondta, a 3,8 százalékos hiánycél üzenet, biztosíték és egyfajta garancia, ez nyomja rá a pecsétet mindarra, amit az elmúlt több mint hét hónapban tettek. A kormányfő ezután hosszan sorolta a válságkezelő intézkedéseket és azok hatásait.

Bajnai Gordon azt mondta, a józan észen alapuló kormányzásban hisz. Eszerint - mint fogalmazott - három egyszerű szabályt kell követni: annyit költsünk, amennyink van, a bevételeinket oda csoportosítsuk, ahol a munkavégzést tudjuk segíteni, a terheket pedig mindig méltányosan, igazságosan kell elosztani.

Kiemelte: a költségvetés elfogadása nem csodaszer, véleménye szerint a politikusi felelőtlenséggel, a bizalom rombolásával szemben ez sem tudja megvédeni az országot. Úgy látja: az ellenzék a szokásos, kissé cinikus stratégiát alkalmazza. Reális a veszélye annak, hogy akik ma osztogatásról beszélnek, jövőre - arra hivatkozva, hogy rosszabb a helyzet, mint gondolták - kénytelenek lesznek megszorítani és emiatt a mostani kormányt okolják majd.

"Előre szólok, nincsenek csontvázak a szekrényben, rendet raktunk. A magyar állam működése és pénzügyei áttekinthetőek, rendszeresen, külső nemzetközi szakértők által ellenőrzött" - jelentette ki a miniszterelnök.

Úgy fogalmazott: kicsinyes dolog politikai tőkét kovácsolni abból, hogy a válságkezelés és a költségvetés eredményei jelenleg inkább az elemzők és a hozzáértő szakemberek számára láthatók inkább. "A jól megépített gátról is csak az árvíz levonulása után tudjuk meg, valójában mit bírt ki és mekkora védelmet nyújtott" - vélekedett a kormányfő, hozzátéve: akiknek nem viszi el a házát az áradás, sokszor nem is tudják, mitől menekülnek meg a védelem segítségével. Mint mondta, ezért is cinikus dolog lebeszélni a gáton serénykedőket a védekezésről.

Bajnai Gordon felhívta a figyelmet arra: a jövő évi költségvetés teremti meg a következő kormányok mozgásterét is. Álláspontja szerint a feladat az, hogy bölcsen kell elosztani a gyarapodás eredményeit a múlt terhei, a jelen, és jövő - vagyis a növekedés fenntartása, az adócsökkentés és a gazdaság dinamizálása - között.

A miniszterelnök úgy látja: a kormány kötelessége, hogy olyan politikát folytasson, amely megvédi Magyarországot az elkerülhetetlentől és megakadályozza azt, ami elkerülhető. Jelezte, ennek szellemében készült a jövő évi büdzsé, amelyhez okkal kéri a képviselők támogatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását