2024. május 16. - Mózes, Botond

Riadó! Megszűnhet a kórházi ellátás tapolcán

A tapolcai városi kórházat működtető társaság szerint szombattól megszűnhet a kórházi ellátás Tapolcán; a Medisyst Kft. az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy emiatt sok ezer beteg és 250 dolgozó kerülhet nehéz helyzetbe.
2010. április 29. csütörtök 19:36 - HírExtra
Tapolca vezetését arra kéri a kft., hogy a betegek érdekében válassza ketté az elszámolási vitát a folyamatos és biztonságos betegellátás megszervezésétől, s vegye át a kórház működtetését. Ha az önkormányzat nem él ezzel a lehetőséggel, nehéz lesz cáfolni a tapolcaiak előtt, hogy valójában nem kívánja fenntartani a kórházat - fogalmazott Németh Attila kórházvezető a közleményben.

A Medisyst Kft. 2009 októberében szóban, novemberben írásban is közölte a tapolcai önkormányzattal, hogy a "kudarcos állami egészségpolitika, a tapolcai betegekre jutó állami támogatás drasztikus csökkenése miatt", s a gazdasági ellehetetlenülés következtében visszaadja - a szerződésben foglaltak szerint - a kórház üzemeltetését a városnak, december 31-i határidővel. Ezt a városvezetés kérésére a Medisyst Kft. február 28-ig meghosszabbította, majd ezután az önkormányzat az utolsó pillanatban megfellebbezte a kft. működési engedélyének visszavonására vonatkozó regionális tisztiorvosi határozatot. A Medisyst ezt követően vállalta, hogy a végső döntésig működteti a kórházat.

Az országos tiszti főorvos április 22-én hozta meg azt a határozatát, amelyben jóváhagyta a közép-dunántúli regionális tiszti főorvos korábbi döntését, azaz helyt adott a Medisyst azon kérésének, hogy visszaadhassa a tapolcai kórház működtetésére kapott engedélyt. Falus Ferenc országos tiszti főorvos április 30-i határidővel hagyta jóvá az elsőfokú határozatot, azaz ekkortól a Medisyst már nem köteles működtetni az intézményt.

Falus Ferenc azonban a határozatába foglalta azt is, hogy május 1-től a veszprémi megyei kórház köteles ideiglenesen a tapolcai kórház és rendelőintézet működtetését biztosítani, amennyiben addig nincs jogerős és érvényes működtetési engedélye egy másik szolgáltatónak - nyilatkozta Falus Ferenc korábban az MTI-nek.

A Medisyst csütörtöki közleménye szerint: "Tapolca városa a szerződésben rögzített könyv szerinti értéknél jóval kisebb összegért kívánja átvenni az új berendezéseket és beruházásokat, azok egy részét egyszerűen einstandolni kívánja". Bár ezt az ultimátumot nem fogadjuk el, de a betegek és a dolgozók érdekében felajánlottuk, hogy az elszámolási vita lezárását nem szabjuk a kórházátadás feltételéül - fogalmazott Németh Attila.

A Medisyst szerint a város átveheti a kórház működtetését, s a jövőben - ha szükséges - a bíróság döntsön majd arról, hogy kit, és mennyi pénz illet meg a szerződés alapján.

A Medisyst e javaslatát azonban szerdán a város vezetése "lesöpörte az asztalról" - olvasható a cég közleményében, amely kitért arra is, hogy a Medisyst a városi kórház működtetésének visszaadására kényszerült korábban már Körmenden és Mezőtúron is. Szerintük egyik városban sem vették észre a lakosok, hogy "egyik nap a Medisyst, másik nap pedig már az önkormányzat cége üzemeltette a kórházukat".

Szombattól azonban a tapolcaiak "valószínűen észre fogják venni, hogy az önkormányzat hibájából zárt ajtókat találnak a városi kórházban és Veszprémbe kell menniük, ha nem akarnak ellátatlanul maradni" - közölte a Medisyst Kft.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását