2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kóka akarja ezt a költségvetést

Kóka János szerint ha nem lenne elfogadott 2010-es költségvetés, az káoszhoz és az ország gazdaságának destabilizációjához vezethetne, ezért a politikus hétfőn azt fogja javasolni, hogy az SZDSZ-frakció szavazzon igennel a büdzsére - reagált a szabad demokraták frakcióvezetője arra, hogy több ismert közgazdász nyílt levélben szólította fel a képviselőket a büdzsé elutasítására.
2009. november 29. vasárnap 07:34 - HírExtra
A politikus szombaton az MTI-nek azt mondta, hogy az aláírók bár közgazdászok, de véleménye szerint nem szakmai álláspontot képviselnek, hanem politikai akciót indítottak. Az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy ezek a közgazdászok is pontosan tudják, ha a parlament hétfőn úgy állna fel, hogy az országnak nincs elfogadott költségvetése, annak beláthatatlan következményei lennének.

Kóka János úgy látja, egy ilyen lépés maga alá temetné az elmúlt fél év összes stabilizációs eredményét, „a forint hirtelen meggyengülne, a tőzsde zuhanásnak indulna, az elmúlt hónapok erőfeszítéseit pozitívan értékelő nemzetközi befektetők pedig azt kérdeznék, miért omlott össze minden, aminek érdekében Bajnai Gordon kormánya az elmúlt háromnegyed évben dolgozott”.

A frakcióvezető megjegyezte, ha nem lenne elfogadott 2010-es költségvetés, akkor a 2009-es büdzsé kiadási terveinek 1/12-ed részét lehetne havonta felhasználni, ez pedig „kezelhetetlenné tenné a helyzetet, magasba repítené a hiányt és jó eséllyel az ország azonnali leminősítéséhez vezetne”.

A politikus közölte, hogy a lapokban megjelent hirdetést aláíró közgazdászok nyíltan támogatják a Fideszt, pedig a párt az elmúlt kilenc évben éppen az ellenkezőjét tette annak, amit most ők javasolnak.

Megjegyezte, hogy az elmúlt három hétben, a költségvetés vitájában a Fidesz sok száz helyi kezdeményezés többlet-finanszírozását és több kiadási előirányzat megnövelését követelte. Kóka János szerint ezzel a hiányt és az államadósságot duzzasztották volna tovább, illetve lenullázták volna azokat a tartalékokat, amelyeket a kormány éppen a lehetséges kockázatok kivédése érdekében építette bele a büdzsébe.

Emlékeztetett arra, hogy a nyílt levélben, az azt megjelentető közgazdászok azt írják, hogy a kormány felültervezte a bevételeket és alultervezte a kiadásokat, ezért bizonytalan a költségvetés. A politikus szerint viszont ezek a közgazdászok „nem szóltak egy szót sem”, az ellen, hogy a Fidesz a teljes tartalékot elvonta volna, ezzel a jelenleginél is sokkal bizonytalanabbá tette volna a büdzsét.

Azt is megjegyezte, hogy az említett közgazdászok a reformokat hiányolják, miközben „az általuk támogatott Fidesz az elmúlt években éppen a reformokkal szemben politizált”. Megjegyezte, hogy ezek a szakemberek nem emelték fel a szavukat, amikor „Orbán Viktor kétéves költségvetéssel vonta ki az állami gazdálkodást a parlament kontrollja alól”, amikor a Fidesz megszavazta a Medgyessy-kormány 100 napos programját, vagy amikor 2006-ban az ellenzéki párt több mint ezermilliárdos, fedezetlen ígérettel kampányolt.

Ismert közgazdászok szombaton több napilapban nyílt levélben szólították fel a parlamenti képviselőket arra: ne szavazzák meg a 2010-es költségvetés jelenlegi tervezetét, "ne sodorják újabb veszélybe az országot".

A 29 aláíró között van Járai Zsigmond, aki az Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke volt, Bod Péter Ákos, aki az Antall-kormány ipari minisztere, majd az MNB elnöke volt, Szapáry György volt MNB-alelnök, aki jelenleg a Fidesz nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszerének kiépítésén dolgozik. Mellár Tamás a Központi Statisztikai Hivatalt irányította az Orbán-kormány időszakában, Szász Károly pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét vezette akkoriban.

Az MSZP visszautasítja azt, hogy fizetett hirdetés útján bárki politikai tőkét gyűjtsön abból a keserves vállalásból, amely minden embert érint a válságkezelés során az országban.
Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő az MTI-nek úgy fogalmazott: az aláírók indokai elképesztőek. Azok hiányolnak reformokat, akik az általuk támogatott politikai erővel karöltve sorozatosan akadályozták meg a reform értékű lépéseket a közelmúltban. Szavai szerint azok beszélnek költségvetési trükközésről, akik közül az egyikük nevéhez fűződik az emlékezetes kétéves költségvetés.

Tukacs István hozzátette: azok beszélnek a kiadások túltervezéséről, akik szó nélkül hagyják, hogy a Fidesz képviselői 450 milliárd forintos módosító csomagot adtak be a jövő évi büdzséhez, a kiadásokat növelve.

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint politikai elfogultság a 2010-es költségvetés tervezete ellen kampányolni; akiben van szakmai, illetve az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét.

Még soha sem készült olyan költségvetés, amit az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács szakértő végigellenőriztek, végigszámoltak volna. És senki nem fogalmazott meg olyan véleményt, hogy ez egy hamis számokat tartalmazó költségvetés lenne - mondta a pénzügyminiszter.

A 2009-es és a 2010-es kiadási főszámokat összehasonlítva nagyjából ezer milliárd a különbség. Ekkora vágást, az állami újraelosztás ekkora csökkentését nem hiszem, hogy bárki végrehajtott volna Magyarországon. Ez pedig jelentősen javítja a versenyképességet, csakúgy mint az adóátrendezés - jelentette ki Oszkó Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását