2024. április 26. - Ervin

Irán tagadja a Nobel-díj elkobzását

Teherán tagadta pénteken, hogy elkobozták volna Sirin Ebadi iráni ügyvédnő Nobel-békedíját, ahogy azzal Norvégia vádolta Iránt.
2009. november 27. péntek 17:51 - HírExtra
Ramin Mehmanparaszt teheráni külügyi szóvivő ugyanakkor közvetve megerősítette, hogy a hatóságok zárolták a Nobel-díjas ügyvédnő bankszámláját, mert "megtagadta az adó befizetését". Szavait az IRNA állami hírügynökség idézte. Az Ebadi asszony vezette emberjogi központ egyik alapító tagjának közlése szerint az iráni hatóságok Ebadi férjének bankszámláját is zárolták. Ebadi a BBC brit közszolgálati rádiónak nyilatkozva hazugsággal vádolta a Nobel-díj lefoglalását cáfoló iráni vezetést.

Az ügyvédnő elmondta, hogy a díj a Tejarat bank széfjében volt elhelyezve, és az iráni hatóságok lefoglalták. Egyúttal felszólította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy utazzon Iránba és személyesen győződjön meg az emberi jogok ottani helyzetéről.

Ebadi a júniusi, zavargásokhoz vezető iráni elnökválasztás idején külföldön volt, s azóta sem tért vissza hazájába. Az ügyvédnő a Corriere della Sera című olasz lapban november 17-én közölt, New Yorkból adott interjúban elmondta, hogy lakását lefoglalták, nyugdíját, bankszámláját és rokonai bankszámláját zárolták az iráni hatóságok.

Ebadi hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag száműzöttként él. Elmondása szerint a hatóságok azt állítják, hogy 410 ezer dollárral tartozik az adóhivatalnak a Nobel-békedíj után, jóllehet a vonatkozó iráni törvény értelmében a díjakkal járó pénzösszegek adómentesek.

Az ügyvédnő mindezek ellenére vissza akar térni hazájába, mert úgy érzi, ott hasznosabb lehet; ettől még az sem rettenti el, ha az iráni hatóságok megfenyegetik, hogy megérkezését követően adócsalásért őrizetbe veszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását