2024. május 8. - Mihály

Oroszország az EU megosztására játszik

Az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint Oroszország az "oszd meg és uralkodj" elvét követi az Európai Unióval fenntartott kapcsolatában, de az EU-államok sem képesek közös hangot találni az Oroszországhoz fűződő viszony kérdésében.
2008. június 26. csütörtök 09:24 - Hírextra
Ludvig Zsuzsanna, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének munkatársa és Rácz András, a Külügyi Intézet szakembere azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy Hanti-Manszijszkban csütörtökön kétnapos Oroszország-EU csúcs kezdődik.

A két szakértő kiemelte: Oroszországnak nem érdeke, hogy az unió egészével tárgyaljon, eredményesebb számára, ha a tagországokkal külön-külön állapodik meg például az energetikai ügyekben. A másik oldalon az európai tagállamok éppen az energiabiztonsághoz hasonló legfontosabb kérdésekben képtelenek közös nevezőre jutni - fűzték hozzá.

Rácz András szerint Oroszország szükség szerint a gyengébbik gazdasági és politikai erő az Európai Unió egészével szemben. Az orosz stratégiának épp ezért jobban megfelel, ha külön-külön tárgyal egy-egy tagállammal - tette hozzá.

Az EU-orosz kapcsolatokban nagyon kevés olyan kérdés van, amelyben egységesek az uniós tagállamok. Ezek közé tartozik a terrorizmus elleni harc és az élelmiszerbiztonság - mutatott rá.

Ludvig Zsuzsanna is hangsúlyozta: Oroszország nem érdekelt abban, hogy az Európai Unió egységesen lépjen fel vele szemben. Az oroszok a bilaterális kapcsolatokat helyezik továbbra is előtérbe; ami nem sikerül majd Brüsszellel szemben, azt megpróbálják kétoldalúan rendezni. Az eddigi megosztó politikában valószínűleg nem lesz változás - hangsúlyozta.

A szakértő szerint az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatrendszer meglehetősen hullámzott az elmúlt másfél évtizedben, most éppen hullámvölgyben van. A jég azonban elkezdhet olvadni, ahogy az megtörtént az amerikai-orosz viszonyban is a stratégiai keretdeklaráció tető alá hozásával 2008 áprilisában - tette hozzá. Az EU-orosz csúcs éppen ezért fontos előrelépést jelenthet, újra megkezdődhetnek a tárgyalások. Áttörés azonban nem várható, mindössze a folyamat kezdetéről lehet szó - mutatott rá Ludvig Zsuzsanna.

Rácz András úgy vélte, hogy a hét végi csúcs legfontosabb célja a partnerségi megállapodás körvonalazása lesz, amely az 2007-ben lejárt tízéves szerződés megújítása. Másfél éve húzódik az új megállapodás aláírása, elsősorban lengyel, majd litván vonakodás miatt. Mostanra mindkét ország elállt a vétó szándékától, így elvi akadálya nincs a szerződés aláírásának

Az Európai Unió és Oroszország ugyanakkor mást-mást vár az új stratégiai partnerségi megállapodástól. Az EU minden részletet szabályozó egyezményben gondolkodik, mint amilyen a korábbi megállapodás volt. Az oroszok azonban csak egy keretegyezményt szeretnének, a részletkérdéseket később szektorális jellegű megállapodások szabályoznák. Ez Oroszország számára nagyobb mozgásteret adna - mutatott rá.

A nézetkülönbség miatt kérdés, hogy a szlovén elnökség meg tudja-e kötni a megállapodást, vagy a következő, francia elnökségre marad a feladat - tette hozzá a szakember.

A két szakértő szerint a csütörtöki és pénteki EU-orosz csúcson várhatóan felszínre kerül minden olyan probléma és kérdés, amely a kétoldalú kapcsolatokat érinti.

Ludvig Zsuzsanna szerint minden jel arra mutat, hogy az Európai Unió az emberi jogi kérdéseket és a demokratikus működést is felveti a tárgyalásokon, de kérdés, hogy milyen sikerrel.

Rácz András annak a véleményének adott hangot, hogy Oroszország pedig szeretné rosszallását kifejezni az EU-nak Koszovó elismerése miatt és az Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer ügyében.

Orosz diplomaták szerdán megerősítették, hogy a hanti-manszijszki Oroszország-EU csúcson bejelentik a partnerségi és együttműködési egyezségről szóló tárgyalások megkezdését.

A megállapodás a tervek szerint keretjellegű lesz, és a gazdaság mellett egyebek között a biztonság és a közös külpolitikai fellépés, továbbá a kulturális, tudományos és oktatási együttműködés kérdéseit érinti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását