2024. május 7. - Gizella

New York ihlette könyvek nyertek

A '70-es évek New Yorkjába kalauzoló regény és a keleti-parti nagyváros egyik híres iparmágnását, Cornelius Vanderbiltet bemutató életrajzi kötet is bekerült az egyik legrangosabb amerikai irodalmi díj, az idén 60. alkalommal kiosztott National Book Awards díjazottjai közé.
2009. november 19. csütörtök 14:41 - HírExtra
Colum McCann a fikciós könyveknek járó elismerést vehette át a szerda esti díjátadón Let the Great World Spin című regényéért, amelyben - a zsűri méltatása szerint - "tíz átlagember életén keresztül kitörölhetetlen, hallucináció-szerű képet fest egy rothadó New Yorkról".

A valós történetet feldolgozó munkák közül idén T. J. Stiles The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt című életrajzi könyvét díjazta a zsűri. Cornelius Vanderbiltet bemutatva Stiles egyaránt megrajzolja az embert és az általa képviselt gazdasági erőt, amely kulcsszerepet játszott a közlekedési forradalomban, szinte újra "feltalálta" a féktelen amerikai kapitalizmust és nemcsak New Yorkon hagyta ott kézjegyét, de az egész amerikai gazdaság "tájképén" is - hangsúlyozta indoklásában a zsűri.

A fiataloknak szóló írások közül Phillip Hoose Claudette Colvin: Twice Toward Justice című könyve nyerte el a díjat. A kötet Claudette Colvin igaz történetét mondja el, aki 1955-ben még tinédzserként az alabamai Montgomeryben nem volt hajlandó átadni a helyét egy szegregált buszon egy fehér nőnek - kilenc hónappal azelőtt, hogy Rosa Parks megtette ugyanezt. A 15 éves Claudette Colvinra azonban tettéért nem ünneplés, hanem letartóztatás és kiközösítés várt. "Ennek a nőnek köszönhetően megváltozott az életünk" - hangsúlyozta Hoose, aki a ma 70 éves Claudette Colvinnal az oldalán vette át a díjat.
A legjobb verseskötetnek járó National Book Awardot az idén Keith Waldropnak ítélték oda Transcendental Studies: A Trilogy című kötetéért.

Idén 193 kiadó összesen 1129 könyvvel pályázott a National Book Awards díjaira. Minden kategóriában az utolsó körben öt kötet közül választották ki a győzteseket, akik fejenként 10 ezer dollárt kapnak. A díj eddigi kitüntetettjei között volt John Updike, Philip Roth és Ralph Ellison is.

A jubileumi díjátadó kapcsán a közönség internetes szavazáson választhatta ki az elmúlt 60 év legjobb fikciós művét az eddig díjazott alkotások közül. A több mint 10 ezer ember részvételével lezajlott voksoláson Flannery O'Connor 1971-ben megjelent novelláskötete, a The Complete Stories nyerte el a megtisztelő címet.

Az amerikai irodalomhoz való kiemelkedő hozzájárulásáért életműdíjat kapott Gore Vidal, akinek 1948-as The City and the Pillar című könyve az első nyíltan meleg regények között jelent meg Amerikában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását