2024. június 17. - Laura, Alida

SZDSZ: öt éve nincs kötelező katonai szolgálat

Öt éve, 2004 novemberében szűnt meg a kötelező sorkatonai szolgálat - írta az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében az SZDSZ. A Szabad Demokraták Szövetsége emlékeztet arra, hogy a politikai pártok közül a legrégebben a liberálisok álltak ki az ügy mellett.
2009. november 11. szerda 14:43 - HírExtra
A közlemény felidézi, hogy a vasfüggöny lehullása után Európa számos országában felmerült a sorkatonaság eltörlésének kérdése, néhány nemzet pedig Magyarország előtt járt a cselekvésben. Hozzáteszik, hogy akkor európai jogászok és liberális gondolkodók rámutattak: a kötelező sorkatonai szolgálat filozófiája és gyakorlata korlátozza az önrendelkezés jogát, valamint számos más ponton is ellentétes az ENSZ által ratifikált Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával.

Az írás szerint eközben Magyarországon egyedül az SZDSZ kardoskodott a sorkatonaság eltörléséért. Kitérnek arra, hogy akkor a felmérések szerint a lakosság kétharmada a tisztán hivatásos hadsereget támogatta, szövetséges híján mégsem sikerült elérniük, hogy a parlament napirendre vegye a kérdést. Ezért 2000 elején népi kezdeményezést indítottak, amelynek nyomán két hónap alatt 203 ezer aláírás gyűlt össze, így az Országgyűlés kénytelen volt foglalkozni az üggyel. Megjegyzik, hogy ekkor azonban az SZDSZ-frakció kivételével az összes politikai erő még nemmel vagy tartózkodással utasította el a sorozás megszüntetését.

A közlemény kitér arra is, hogy 2002 nyarán megkezdődött a védelmi felülvizsgálat, amelynek egy évvel későbbi döntései lehetővé tették, hogy a honvédség létszáma csökkenjen, struktúrája modernebbé és ésszerűbbé váljon. Ekkor már a többi párt is hajlott a liberális javaslatra - olvasható a közleményben.

2003-ban a szocialista-liberális kormánykoalíció döntött arról, hogy megszünteti a sorkatonai szolgálati kötelezettséget, és négypárti egyeztetést kezdeményezett a jogi feltételek kialakításáról. Az Országgyűlés végül módosította az alkotmányt, s ezzel életbe lépett az SZDSZ által már a kilencvenes években szorgalmazott javaslat. Az utolsó sorkatonák 2004 novemberében szereltek le.

A közleményben úgy fogalmaztak, hogy azóta bebizonyosodott: a döntés helyes volt, s hozzátették: 2004 novemberében Magyarország professzionális önkéntes haderejével a modern hadviselés színterére lépett.

Meglátásuk szerint a hivatásos haderőt a lakosság támogatja, a Magyar Honvédség bizalmi indexe pedig jónak mondható, miközben pénzügyi és katonapolitikai szempontok is igazolják, kizárólag a hivatásos haderő működőképes. "Az SZDSZ által szorgalmazott Sorkatonák, oszolj! tehát helyes ukáz volt" - hívják fel a figyelmet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását