2024. május 18. - Erik, Alexandra

Meg kell őriznünk az uniós kohéziós politika jelenlegi céljait

Meg kell őriznünk az uniós kohéziós politika jelenlegi céljait, és törekednünk kell a források bővítésére 2013 után.Tabajdi Csaba MSZP EP delegációvezető kezdeményezésére Danuta Hübner regionális politikáért felelős biztossal folytatott zártkörű egyezteté
2008. április 1. kedd 22:13 - Hírextra
. A magyar, cseh, szlovák, lengyel, szlovén, észt, litván, lett, bolgár és román szocialista delegációvezetők előtt Hübner biztos asszony kiemelte, hogy a 2004-2006-os időszakot tekintve az új tagállamok közül, a források 90%-os felhasználásával Magyarország kiemelkedően teljesített.
 Hazánk felkészült a pénzek felhasználására és ez bíztató a 2007-13-as időszakra vonatkozóan is. A Bizottság értékelése szerint a 2007-13-as költségvetési időszakra benyújtott új tagállami fejlesztési tervek - köztük az Új Magyarország Fejlesztési Terv - megfelelnek az EU által kitűzött céloknak, azaz a kevésbé fejlett régiók felzárkózását, az egyes tagállamok hosszú távú fejlődését szolgálják.

A kohéziós politika jövőjéről szólva Danuta Hübner elmondta, hogy radikális változás nem várható, azaz az unió a jövőben is kiemelten támogatja a legszegényebb európai régiókat. Emellett hangsúlyosabb szerepet kap az egyes régiók versenyképességének javítása, a kis- és középvállalkozások segítése, és az új globális kihívások -mint a klíma- és energiapolitika- finanszírozása.

Tabajdi Csaba kérdésére a biztos asszony kifejtette, 2013 után könnyen elképzelhető, hogy az új tagállamoknak választaniuk kell a Közös Agrárpolitikára és a kohéziós politikára fordítható források csökkentése között. A globális kihívásokra adott válaszként ugyanis az unió költségvetésébe új célként épül be az energia- és klímapolitika támogatása, a K+F-re fordított kiadások növelése, miközben a költségvetés mérete jelentősen nem fog növekedni. Ebből a versengésből valószínű, hogy a Közös Agrárpolitika kerül ki vesztesként. Tabajdi Csaba erre tekintettel hangsúlyozta, hogy "az elkerülhetetlennek élére kell állni". A KAP-ban érdekelt tagállamoknak, így Magyarországnak is minél hamarabb ki kell alakítania álláspontját a kohéziós politika és a Közös Agrárpolitika jövőjéről, hogy felkészülten vehessen részt ebben, az ország jövője szempontjából meghatározó vitában. A KAP jövőjéről folytatott szakmai, szakpolitikai vitának lesz meghatározó állomása a 2008 április 11-12-én Nádudvaron megrendezett Magyar Agrárakadémia.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását