2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyorsulva nő az arany ára

Az elmúlt hét a nemesfém-kereskedés mértékadó londoni piacán a húsvéthétfőnek és a pénteki királyi esküvő miatti brit állami ünnepnek köszönhetően mindössze három napból állt.
2011. május 2. hétfő 14:54 - HírExtra
 Ez is elég volt azonban ahhoz, hogy az USA központi bankja és Ben Bernanke jegybankelnök nyilatkozatai az arany és az ezüst árfolyamának egyre gyorsuló növekedéséről gondoskodjanak – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A Fed kamatdöntő ülése, majd az azt követő sajtótájékoztató egyértelművé tette, hogy az amerikai kamatok még jó ideig rekordalacsony szinten maradnak, és további államkötvény-felvásárlások sem zárhatóak ki a felvásárlási program június végére tervezett lezárulta után. Így már a szerda esti kamatdöntés bejelentése után emelkedésnek indult az arany és az ezüst jegyzése, ami lendületesen folytatódott tovább a Fed történetében most először megrendezett sajtótájékoztató alatt is. Másnap a csütörtöki londoni kereskedésben aztán új rekordok születtek, amikor 1535,50 dolláron tetőzött az arany, és 48,70 dolláron az ezüst unciánkénti árfolyama. Az Egyesült Államok monetáris politikájáról szóló legfrissebb hírek hatására hanyatlásnak induló USA-dollár többek között a forint vele szembeni jegyzésének is kedvezett, ami miatt viszont az arany forintra átszámított árfolyama egyelőre továbbra sem képes érdemi elmozdulásra.

Az arany kurzusa következetesen emelkedő tendenciát mutat, az árfolyamgörbe egy hosszútávon emelkedő, széles trendcsatornán belül helyezkedik el. A mostani legújabb emelkedést követően pedig 1.504 dollárnál már egy kisebb támasz is berajzolódott a technikai elemzés grafikonjába. Tekintettel az árfolyam jelen dinamikájára, a korábbi elemzéseinkben megnevezett 1.560 dolláros célárat akár jóval hamarabb is elérhetjük, mint ahogy arra eredetileg számítani lehetett. A piaci hangulat mindenesetre felettébb biztató, hiszen a pénteki New York-i határidős kereskedésben már meg is haladta ezt a szintet a jegyzés.

Az ezüst árfolyama fokozatosan egy egyre inkább parabolikus emelkedésbe vált át. Az ilyen típusú árfolyam-formációk a technikai elemzés szabályai szerint óvatosságra kell, hogy intsenek, hiszen előbb vagy utóbb egy valamelyest erősebb korrektúra követi őket. A korábban kirajzolódó „zászlórúd”-alakzat (megszakítás nélküli éles emelkedés) ellenben a hét elején kismértékben megtört, ami a kurzus jövőbeni alakulását illetően pozitív jelként értékelhető. A túlhevülő árfolyam ezzel legalább egy pillanat erejéig kiengedett a gőzből. A legfontosabb támaszszintek, amelyek az ezüstár esetlegesen bekövetkező visszacsúszását megfoghatnák, most a 46,26, 45,30, 41,37 illetve 40,22 dollárnál találhatóak.
Forrás: aranypiac.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását