2024. május 4. - Mónika, Flórián

Füzetháború: megakampány válság idején

A Fidesz katasztrofálisan megírt füzetei után az MSZP próbálkozik hasonló dobással - pedig válság idejére mindkét párt visszafogott, költségkímélő kampányt ígért. Ha már most elkezdik, mi lesz itt a választások előtt?
2009. november 7. szombat 17:11 - Pásztor Balázs
Ismerős játék, nagyobb színtéren

Akinek van ideje arra, hogy egy egész napig az MTI híreit olvassa, annak könnyen szemet szúrhat egyféle, majd mindennapos nyilatkozatháború, amit a két nagy párt vív egymással - jórészt Nyakó Istvánt és Szíjjártó Pétert harcba küldve. Mindig úgy kezdődik, hogy az egyik mond valamit a másikról, mire a másik elküldi az egyiket sokkal melegebb éghajlatra, amire az felajánlja, hogy inkább menjen a másik arra. És ez így folytatódik általánosan négy közleményig, de van úgy, hogy reggeltől estig vívják háborújukat. Nyakó nevetségesebb, Szíjjártó demagógabb, de mindkettőnek megvan a maga szánalmas bája. Amíg ezt a sajtó hasábjain csinálják, nincs nagyobb probléma. Ám mikor ezzel megpróbálnak betörni mások éltébe, nos ott már gondok vannak.

Ez lesz a szocialisták füzetében
Lendvai Ildikó elmondta: a tájékoztató füzetben olyan eredményekről számolnak be, amelyek szocialista kezdeményezésre kerültek be a kormányprogramba, a költségvetésbe, valamint tájékoztatnak arról is, hogyan alakulnak 2010-ben a családokban és az országban várható konkrét jövedelmek.
A „minden háztartásba eljuttatott” kis füzetecskékkel viszont pont ez a baj: azokat is elérik vele, akik nem kíváncsiak egyik nagy párt véleményére sem. Ráadásul az egész kísértetiesen hasonlón kezdődött ahhoz, ahogy az a fenti eseménynél szokott. A Fidesz kiadott egy mini-kiadványt (Önnek is jog van tudni) arról, hogy mi mindent csinált rosszul a Bajnai-kormány. Erre az MSZP egy hasonló füzettel reagált (Tesszük, amit tennünk kell), amelyben kifejti, hogy mi mindent csinált jól a Bajnai kormány. Bár elviekben mindkettőben a „tényekre” szorítkoznak, a két kiadvány gyökeresen ellentmond egymásnak.

Konkrét problémák

Bár az MSZP-s füzetet még nem láttuk, de a Fideszeset volt szerencsénk megszemlélni: olyan „apró” hibák kerültek bele, mint hogy a MÁV-Cargo helyett MÁV-ot írtak amikor a vasút privatizációjáról volt szó, és olyan 17 milliárdos elvonás szerepel benne tényként, ami végül nem történt meg. Nem tudjuk, hogy a szocialista füzetecskében is lesznek-e hasonló képtelenségek - talán az előszót félig jegyző Bajnai Gordon alapossága miatt nem - de nem is ez a legnagyobb probléma. Hanem szokás szerint az anyagiak.

A Fidesznek egy füzet előállítása 9,7 forintba került, míg az MSZP-nek ugyanez 12-ből jött ki, postaköltséggel együtt. AZ MSZP e mellé még óriásplakátokat és pár médiahirdetést is el kíván helyezni, és ez összesen 80 millió forintjába fájt- hivatalosan. A Fidesznél nem tudunk pontos összeget a végeredményről, de annyi biztos, hogy nem lehetett sokkal kevesebb. Ráadásul az akciónak még nincs vége, hisz a párt ma délben mutatta meg a sajtónak a legújabb, Bajnai kudarcairól szóló óriásplakátjait - ráadásul SMS-ben is nemrég folytatott kampányhadjáratot.

Teszi ezt mind a két nagypárt válság idején, annak ellenére, hogy megígérték: idén kifejezetten visszafogott, olcsó kampányokkal fognak nyomulni. Ráadásul Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke tegnap még azt is hozzátette, hogy „nem a Fidesszel kívánnak veszekedni”. De úgy látszik, ahogy a gazdaságban a válság enyhülésének legapróbb jele mutatkozik, úgy felejtik el a pártok az ígéreteiket. Hiába van egy vékony, alig hallható LMP-s és sokkol komolyabb civil hang a sarokban, hogy „állapítsunk meg egy kampányköltség-plafont, legyen nyílt a kampányfinanszírozás, és ne egymás lejáratásáról szóljanak a kampányok”, ezt a nagypártok meg sem hallják.

További várható

A mostani MSZP-s füzet sajtótájékoztatója nem csak arra volt jó, hogy az MSZP felvegye kesztyűt a Fidessze szemben. Ha nem lett volna egyértelmű, Lendvai azt is elismerte, hogy ez a mostani távolról sem szakértői kormány, hanem az MSZP kormánya - vagyis a kezdeti szakértőzgetés csupán néphülyítés volt. Idézve: „ez a kormány, a válságkezelő kormány a szocialista párt kormánya. Fölvállaljuk.” Tehát ha a füzetben nem is, a sajtótájékoztatón sikerült magukat lejáratniuk.

Az sem mindegy, hogy ezekkel összehasonlítva mire képes a többi párt. A valóságos harmadik erővé fejlődő Jobbik például roppant ügyes videókkal hívja fel magára a figyelmet, amelyek mind a pártszimpatizánsok hűségét, mind a bizonytalanok vonzását képes elérni. A minap jelent meg például a legújabb, Jobbikhoz köthető videó, amely a Betyársereget mutatja be. Az alkotás minősége és stílusa magért beszél - ahogy annak tartalma is.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását