2024. május 18. - Erik, Alexandra

Átlátszóvá váló kampánypénzek?

Már a pártok e-mail fiókjaiban lapul a levél, amely két jogvédő szerv által jegyzett kampányfinanszírozásról szóló törvénytervezetet tartalmaz. Törlik vajon vagy továbbítják?
2009. október 8. csütörtök 17:49 - Nagy András
Mint a tizenhét oldalas jogszabály-módosítást bemutató sajtótájékoztatón kiderült, a Transparency International (TI) és a Freedom House (FH) nemzetközi korrupcióellenes, illetve jogvédő szervezetek egyéb politikai elemzőintézetekkel a 2006-os választások óta dolgoztak egy olyan dokumentum létrehozásán, amely a jelenleginél valamivel tisztább viszonyokat teremt a párt- és kampányfinanszírozásban.

Alexa Noémi, a TI ügyvezető igazgatója elmondta, a két szervezet célja a magyarországi kampányfinanszírozás átfogó reformja. Szerinte az elkészült anyag nem csupán a szakma, hanem a pártok számára is elfogadható kompromisszumokat tartalmaz.

Papíron nőnének az összegek

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tervezett jogköre
A választásra fordított állami és más pénzeszközök, továbbá egyéb hozzájárulások felhasználását az ÁSZ a választás második fordulóját követő egy éven belül a parlamentbe bejutott pártok és független képviselők tekintetében hivatalból ellenőrzi. Az ellenőrzés során keletkező adatok és az ellenőrzés megállapításai nyilvános adatok, azokat az ÁSZ az ellenőrzés után holnapján közzéteszi – olvasható a tervezetben.
Forrás: HírExtra
A javaslatcsomag elemei közül kiemelte, növekedne a 386 egyéni képviselőjelöltre költhető pénz mennyisége, méghozzá a mostani egyénenkénti egymillióról ötmillió forintra. Mintegy megnyugtatásul hozzátette, ez utóbbi összeg is kompromisszumos megállapodás eredménye, minthogy a 2006-kampányban az egy-egy jelöltre fordított kiadás a tízmillió forintot is elérhette a nem hivatalos adatok szerint.

Másik fontos kitétele a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvénytervezetnek, a kampányidőszak rövidítése, méghozzá hatvan napra. Ebből a választás napját megelőző huszonegy napban lehetne a médiában politikai hirdetéseket megjelentetni.

A javaslat szól az úgynevezett kampányszámla bevezetéséről is, amelynek lényege, hogy ezen minden kampánnyal kapcsolatos bevételnek és kiadásnak szerepelni kellene, méghozzá mindenki számára nyomon követhetően.

A törvény korlátozná a jogi- és magánszemélyek kampányfelajánlásainak összegét is: egy-egy jogi személy (például cég) legfeljebb öt, míg magánszemélyek maximum kétmillió forintot áldozhatnának az általuk preferált párt kampányára.

Azért, hogy a kampányfinanszírozást átláthatóvá tévő jogszabály ne csupán afféle erkölcsi útmutató legyen, a törvényalkotók megerősítenék az Állami Számvevőszék és a helyi választási irodák hatáskörét. (Lásd erről szóló keretes írásunkat.)

„Mindannyiunk közös érdeke”

Kilóra senki nem vehet pártot
A világon mindenütt korlátozzák a magán- és jogi személyek által nyújtható kampány-hozzájárulások összegét – mondta a HírExtrának Alexa Noémi, a TI ügyvezető igazgatója. Erre az esélyegyenlőség miatt van szükség, vagyis azért, hogy ne fordulhasson elő, hogy egy cég vagy magánszemély kilóra megvesz egy pártot –tette hozzá. A magyarországi plafont a jogi személyek esetén "egy jelöltnyi" összegnél, vagyis ötmillió forintnál, a magánszemélyeknél pedig kétmilliós határértéknél húznák meg a javaslatcsomag készítői.
A két szervezet szeretné elérni, hogy a tervezetet még a jövő tavasszal esedékes parlamenti választások előtt léptesse életbe az Országgyűlés. Ennek érdekében a sajtótájékoztató ideje alatt elküldték a pártok frakcióinak elektronikus formában, azzal a kéréssel, hogy két héten belül küldjék meg véleményüket a javaslatcsomagról, illetve, hogy egymás között is egyeztessenek róla.

Molnár Bálint, a Freedom House ügyvezetője azt mondta, a törvény a tiszta magyar közélet felé vezető úton az első lépés lehet. Kijelentette, hogy a kampányfinanszírozás átláthatóbbá tétele immár mindannyiunk, így a pártok közös érdeke is. Utalt rá, hogy ma már más helyzetben vagyunk, mint a 2006-os választások előtti időkben, hiszen az akkori voksolás után széles körben jelent meg az igény az átlátható kampányfinanszírozás szabályozására.

Kepmutatas.hu – mutasson be a képviselőknek!
A TI és a FH által közösen életre hívott www.kepmutatas.hu oldalon bárki számára lehetővé válik, hogy egyetlen gombnyomással megüzenje a parlamenti pártok képviselőinek: támogassák a törvényhozásban a kampányfinanszírozást kifehérítő javaslatcsomagot. A honlap ezen kívül további információkkal is szolgál a párt-és kampányfinanszírozás fehérítése elleni civil küzdelemről.
Ennek eredménye a mostani törvényjavaslat, amelyet azonban csak maguk az érintettek vihetnek át a Parlamenten. Molnár szerint van rá reális esély, hogy a pártok egyezségre jussanak a jogszabály-módosításról, mivel ha minden marad a régiben, akkor nagyon nehéz lesz elmagyarázni a választóknak a választásokat követően, hogy azok a jelentések, amelyek ismét 386 millióról szólnak, megfelelnek a valóságnak.

A FH ügyvezetője úgy látja, a tervezet elfogadása nem jelenthet áthidalhatatlan nehézséget a politika számára, hiszen csupán azokat a javaslatokat gyűjti egy csokorba, melyekre – ha csak informálisan is – korábban a pártok már rábólintottak. Ugyanakkor, mint mondta, tisztában vannak vele, hogy a magyar politikai garnitúrában nem biztos, hogy megvan a képesség, hogy ilyen kevéssel a választások előtt tető alá hozzon egy kompromisszumos megoldást.

A kampányfinanszírozásról is rendelkező, „A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény” módosításához a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ervin Egon
2009. október 8. 19:57
Sajnos teljesen mindegy, mi áll a törvényban, ha azok akire vonatkozik, nem érdekeltek a betartásában...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását