2024. április 20. - Tivadar

Nem lesz nyilvános a cégtulajdonosok lakhelye

Jövő januártól csak a közfeladatot ellátó szervezetek, hatóságok ismerhetik meg a cégtulajdonosok - igazgatósági- és felügyelőbizottsági tagok, könyvvizsgálók - lakóhelyét, a magánszemélyeknek ezt kérniük kell, és csak akkor kaphatják meg az adatot, ha törvényes érdekeiket szolgálja - ezt tartalmazza az igazságügyi és rendészeti miniszter rendelet-tervezete, amely a minisztérium honlapján olvasható.
2009. november 5. csütörtök 11:39 - HírExtra
Jelenleg a parlament tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely egyebek mellett korlátozná a cégjegyzékben szereplő magánszemélyek - a jogi nyelvben természetes személyek - lakhelyeinek megismerését. Az igazságügyi és rendészeti miniszter e törvényjavaslat végrehajtási rendeletét készítette el, és tette közzé most.

A cégjegyzék továbbra is tartalmazná a magánszemélyek lakóhelyét, de azt automatikusan - és elektronikusan - csak a közfeladatot ellátó szervezetek, például a bíróság, az ügyészség, a nyomozó hatóság, más közigazgatási szerv ismerheti meg. Mások - így más magánszemélyek is - kizárólag törvényben biztosított jogaik gyakorlása, vagy törvényes érdekeik védelmében - ismerhetik meg a tisztségviselők lakóhelyét.

Ha a céginformációtól valaki cégkivonatot kér, akkor külön kell kérnie az érintett céghez kapcsolódó személyek lakóhelyeinek megadását. Ellenkező esetben ezek nélkül kapja meg a dokumentumot. Ha a kérelmező nem tud törvényes jogcímet megjelölni a kérelemben, akkor a lakóhely megismerésével érintett személy hozzájárulását be kell szereznie és ezt be kell mutatnia.

A céginformációs szolgálat - ha kiadja a lakóhelyet - rögzíti azt, hogy kinek és mikor tette ezt, az adatot pedig öt évig megőrzi. Így az érintett személy ezen időn belül bármikor megtudhatja, hogy ki és mikor érdeklődött a lakhelye felől, és felléphet az esetleg rosszhiszemű adatfelhasználóval szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását