2024. május 17. - Paszkál

Nyert vasvári városi könyvtár

A vasvári dr. Bendefy László Városi Könyvtár nyerte el idén az Év Könyvtára címet; az elismerést Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerdán adta át az intézmény vezetőjének - tájékoztatta a szaktárca sajtóirodája szerdán az MTI-t.
2009. november 4. szerda 21:24 - HírExtra
A díjazott könyvtár sikerességét jelzi, hogy a 4.600 lakosú kisvárosban az elmúlt évben kétszázzal növekedett a beiratkozott olvasók száma. Jelentős eredményeket értek el a mozgókönyvtári feladatok ellátásában is: a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás 23 községének biztosítanak könyvtári szolgáltatásokat. Ezen felül speciális szolgáltatásokat nyújtanak a Vas Megyei Idősek Otthona lakóinak és a fogyatékkal élő könyvtárhasználóknak - olvasható a minisztérium közleményében.

Mint írják, a pályázatokat értékelő bizottság a könyvtár értékelésekor kiemelte az információs és kommunikációs technológiák, valamint az ezekre épülő szolgáltatások fejlesztését is. Az e-Magyarország pontként is működő könyvtár számos helyi és távoli elérésű szolgáltatáshoz biztosít hozzáférést.

Gyöngyösi Zsuzsanna, az intézmény vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a siker titkát a szakma szeretetében, a szolgáltatás sokszínűségében és korszerűségében látja.
Mint fogalmazott, a kisvárosban működő könyvtár személyes kapcsolatot alakított ki az olvasókkal, de informatikai fejlesztésben a nagyobb könyvtárakkal is fel tudja venni a versenyt.

Minden korosztályt az érdeklődésének és az igényének megfelelően próbálnak meg kiszolgálni. Ugyanakkor nem csak azt várják, hogy az olvasók betérjenek az intézménybe, hanem például rendszeresen felkeresik az idősek otthonát, foglalkozásokat tartanak, kiviszik a dokumentumokat - mutatott rá.

A könyvtár vezetője hozzáfűzte, hogy a fenntartó egy forráshiányos önkormányzat, ezért szinte minden pályázati lehetőséget kihasználtak. Így tudták csak megvalósítani a fejlesztések, korszerűsítések nagy részét. Az intézmény az elmúlt évben 11 nyertes pályázatot nyújtott be. Támogatást kaptak épület-felújításra, infrastruktúra-fejlesztésre és rendezvények lebonyolítására.

Gyöngyösi Zsuzsanna beszélt arról is, hogy a könyvtár ötfős kollektívája a kilencvenes évek óta dolgozik együtt. Mint fogalmazott, a közös munka során mindenki megtalálta a hozzá legközelebb álló területet, ahol a legjobban tud teljesíteni, így aztán az sem okoz soha problémát, ha ez napi nyolc óránál több munkaidőt igényel.

Az Év Könyvtára címre - amelyet 1996 óta adnak ki - a korszerű működési formákat alkalmazó, minőségfejlesztési programok eredményeit használó, magas szintű könyvtári szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak pályázhatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását