2024. május 19. - Ivó, Milán

Operák a kastélyban

Két egyfelvonásos vígopera, Donizetti Ritája és Cimarosa A karmester című műve hallható jövő szombaton a gödöllői királyi kastély Barokk Színházában a Magyar Állami Operaház kamaraegyüttesének előadásában.
2009. október 31. szombat 15:08 - HírExtra
Ma ritkán játszott, könnyed és vidám darabokat visz színre a rendező-koreográfus, Bata Rita, aki rendezőként szeptemberben debütált az Operaházban Britten A kis kéményseprő című gyermekoperájával - közölte az MTI-vel Várkonyi Judit, a dalszínház sajtófőnöke.

Donizetti Ritája egyike a szerző olyan műveinek, amelyet nem megrendelésre, hanem kedvtelésből írt, s a zeneszerző életében be sem mutatták. A történet egyszerű: Rita, a zsémbes fogadósnő kedvére basáskodik második férjén, a mulya Beppón. Egy idegen állít be a kocsmába, akiről gyorsan kiderül, hogy Rita elveszettnek hitt első ura, Gasparo. Rita nem túl boldog, mert Gasparo karakán férfi, akinek jelmondata: "Az asszonyt jól meg kell verni, de agyonverni nem szabad!". A két férfi sorhúzással dönt Rita sorsa felett.

Gasparo húzza a rövidebbet, Beppo rohanna visszanyert szabadságát megünnepelni, Rita azonban megígéri, hogy megváltozik és ezentúl mindenben Beppo kedvében fog járni. Gasparo pedig vígan folytathatja vándorútját. (Az opera a Magyar Televízió zenés tévészínház sorozatában volt a nagyobb közönség számára látható.)

Domenico Cimarosa a XVIII. század második felének, Gaetano Donizetti pedig a XIX. század első felének meghatározó itáliai komponistája. Mindketten termékeny szerzői éveket hagytak maguk mögött, Cimarosának csaknem hatvan, Donizettinek több mint hetven dalműve maradt fönn.

A karmester műfaját tekintve nem opera; a korabeli megnevezés intermezzónak nevezi, mint a "komoly operák" szünetében előadott frissítőt. A műnek tulajdonképpeni cselekménye sincs, egy karmester zenekari próbáját mutatja be.

A két darabot a társulat fiatal tehetségei játsszák: Váradi Zita lírai szoprán, Kiss Tivadar, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős növendéke és Szegedi Csaba bariton, aki tavaly fejezte be egyetemi tanulmányait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását