2024. április 25. - Márk

Hölgykoszorú sámándobokkal

A Kijima Taiko japán dobegyüttes hosszú évszázadok hagyományait jeleníti meg hangszereivel, zenei stílusával és öltözetével egyaránt. A taiko (és a wadaiko) szó eredetileg japán dobot jelent, azaz egy speciálisan japánban előállított és használt hangszert
2008. április 17. csütörtök 13:27 - Hírextra

A múlt század közepétől azonban már egy zenei stílus meghatározására használták: napjainkban a taiko több japándobon megszólaltatott csoportos zenélési forma. Első virágkora az ötvenes évekre tehető, amikor Oguchi Daihachi látványos "találmánya" óriási népszerűségre tett szert a szigetországban.

A hetvenes években a diaszpórában élő japánok is sorra alakították taiko-együtteseiket. Céljuk az volt, hogy feltöltekezzenek igazi japán szellemiséggel, közelről érezzék a japán szív lüktetését.

1982-ben a naganoi prfektúra egyik kisvárosában, Kijimában is létrejött egy ilyen csoport, amely Akisino herceg és Kiko hercegnő menyegzőjén debütált. A tizennégy diáklány nagy sikerrel szerepelt először Japánban, később Európában és az Egyesült Államokban is, közben folyamatosan tökéletesítette tudását. Ma már világszerte koncerteznek, különböző jazz- és táncformációkkal bővítik előadói apparátusukat. Szinte minden létező versenyt (a Japán Otaikoversenyt, a Tokiói Nemzetközi Wadaikoversenyt) megnyertek, némelyiket többször is.

A május 7-én a Művészetek Palotájában fellépő Kijima Taiko tehát a japán tradicionális csoportos dobolás legmagasabb szintjét ismerteti meg a világzene-ínyencekkel.

Forrás: MTI-OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását