2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Költségvetés: a Fidesz 1400 javaslata süket fülekre talált

A gyermekétkeztetéssel, a kórház-finanszírozással, a távhőáfa-csökkentéssel kapcsolatos megállapodásokat rögzítik többnyire azok a szocialista, a 2010-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványok, amelyeket a kormány támogat; a kabinet a Fidesz nagyjából 1400 módosító indítványából egyet sem fogadott be.
2009. október 29. csütörtök 17:42 - HírExtra
A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek azt a listát, amelyen szerepelnek azok a jövő évi költségvetéshez beadott, a fő számokat érintő módosító indítványok, amelyeket a kabinet támogat.

Ez a lista nagy meglepetést nem tartalmaz, többnyire a kormány és az MSZP által korábban bejelentett ígéreteket tükrözi: a tervezetthez képest több pénzt kap, azaz nem változik a gyermekétkeztetés jelenlegi támogatása, ez például 12 milliárd forintos plusz forrást igényelt.

A módosítások eredményeként várhatóan jövőre 5 százalékos áfa-kulcsba kerül a távhő, ami 18 milliárd forintjába kerül a büdzsének jövőre.

A kórházakkal kötött megállapodás anyagi vonzatát is a költségvetési módosítók rendezik: 16 milliárd forintot a céltartalékból - ahogy az előbbi tételeket is - csoportosítanak át erre a célra.

A költségvetési szervek dolgozóinak kereset-kiegészítésére - szintén a céltartalékból - 22 milliárd forintot fordítanak.

A céltartalékból finanszírozzák fogyatékos szervezetek plusz 100, a kéttanyelvű iskolák 300, valamint a művészeti iskolák 600 millió forintos többletét.

További egymilliárd forinttal apad a céltartalék azzal, hogy megemelik a PPP-konstrukciós infrastruktúra-fejlesztések bérleti díj-hozzájárulásra előirányzott összeget, ezt a gazdasági válsággal összefüggő árfolyamváltozással indokolnak.
A kabinet befogadott néhány SZDSZ-es indítványt is, közöttük azt, amely a közoktatási informatikai fejlesztésekre plusz 3 milliárd forintos támogatását nyújt a céltartalék terhére. A céltartalék egyébként a kormány eredeti javaslata szerint 125,2 milliárd forint volt, amelyből a módosító indítványokkal 19,6 milliárd forinttal megemelték a stabilitási tartalékot is.

A támogatotti sor szerint az SZDSZ-en kívül nincs más ellenzéki vagy független képviselő által benyújtott módosító indítvány, amelyet elfogadásra javasol a kabinet.

A Fidesz az idei összes, 1513 módosító indítványnak közel 95 százalékát jegyezi, ám ezek közül a kormány egyet sem támogat. Igaz, az MSZP - a kormánnyal történt hallgatólagos megállapodás mellett - elfogad majd egy-két sportbizottsági, a Fidesz által kezdeményezett indítványt.

Az Országgyűlés kedden, több mint 10 órában szavaz a 2010-es büdzsé főösszegeit érintő módosító indítványokról.

Az elmúlt hét évben csak egyszer, 2003-ban volt nagyságrendileg ennyi módosító indítvány. Az elmúlt években a mostanihoz képest lényegesen kevesebb javaslatot adtak be a képviselők a büdzsé átalakítására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását