2024. május 2. - Zsigmond

Halloween-etikett

A jó modor Halloween éjszakáján is fontos - legalábbis egy elismert brit etikettkalauz szerint, amely szerdán hozta nyilvánosságra először arra vonatkozó útmutatásait, mit tegyenek és mit ne tegyenek a jelmezes gyűjtögetők és fogadóik.
2009. október 28. szerda 19:04 - HírExtra
Az eredetileg kelta pogány ünnep, amely a nyár végét jelezte, jellegzetes amerikai szokásként tért vissza Európába. Ezen az estén örömtüzeket gyújtanak a gonosz szellemek távoltartására, a gyerekek pedig ijesztő jelmezekbe öltözve, alvilági alakok formájában kopogtatnak be a szomszédokhoz.

Az elmúlt években a brit üzletek polcain is megjelentek a riasztónak szánt jelmezek, az utcákon pedig felbukkantak az édességért kopogtató, csínyre kész jelmezesek.

"A jó modor nagyon fontos. Az utóbbi öt évben egyre inkább megjelentek a halloweeni szokások, és szaporodnak megkereséseink a viselkedéssel kapcsolatban" - indokolta Jo Bryant, a Debrett's etikett-tanácsadója a kalauz létjogosultságát.

Gyakori kérdés például, hogy elfogadható-e, ha valaki nem nyit ajtót az édességért kopogtatóknak? Hányszor szabad csöngetniük egy ajtón a gyerekeknek, mielőtt a következő házat veszik célba? Folytathatja-e valaki az éjszakát ugyanabban a jelmezben a halloween-partyn?

A Debrett's ezeket a kérdéseket is megválaszolja honlapján (http://www.debretts.com). A "csoki vagy csíny" (adsz vagy kapsz - trick-or-treat) szokását a jeget megtörő játékként, nem valódi fenyegetésként kellene kezelni - javasolják az útmutató szerzői, akik hozzáteszik, hogy a gyerekek ne legyenek túl mohók, amikor édességet kínálnak nekik, és ne vegyenek túl sokat.

További tanáccsal szolgálnak a magánélet védelmére vonatkozóan: ne csöngessenek túl sokáig a gyűjtögetők, aki pedig valóban nem akarja, hogy háborgassák, tegyen ki egy tál édességet a lépcsőjére, hogy a gyerekek kiszolgálhassák magukat.

"Napjainkban az emberek aggódnak a biztonság miatt, és felmerül az is, hogy tolakodó lehet a gyűjtögetés" - magyarázta Bryant.

A Debrett's az angol arisztokrácia etikettkalauzaként a XVIII. század végén indult, azóta életrajzi hivatkozások forrásává és a modern etikett területén is szaktekintéllyé nőtte ki magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását