2024. május 2. - Zsigmond

Az éghajlat védelmében

Több ezer rendezvény szervezésével első alkalommal tartják meg október 24-én, szombaton az Éghajlatvédelmi Világnapot, hogy felhívják a figyelmet bolygónk sebezhetőségére, a klímaváltozás lassításának fontosságára.
2009. október 23. péntek 08:03 - HírExtra
Az ötlet a 350.org nevű nemzetközi klímavédelmi mozgalomtól származik, amelyet az amerikai Bill McKibben környezetvédő és író hozott létre 2008 márciusában, hogy cselekvésre ösztönözze a Földünk jövőjéért tenni akaró embereket.

A mozgalom nevében szereplő 350-es szám az atmoszféra biztonságos szén-dioxid-szintjét jelzi. Először James Hansen amerikai klimatológus számította ki ezt a biztonsági határértéket, azóta további tudományos kutatások bizonyították, hogy a veszélyes éghajlatváltozás elkerülése érdekében az üvegházhatást okozó gázok szintjét 350 ppm CO2 (azaz egymillió részecskényi levegőből 350 szén-dioxid) egyenértéken kell stabilizálni.

Mára ez az érték elérte a 390-et, s az éghajlatváltozás negatív hatásaival naponta találkozhatunk hőséghullámok, árvizek, tengerszint-emelkedés, szárazság, gleccserek olvadása, hirtelen időjárás-változások, tomboló viharok képében.

A világméretű megmozdulás egy-egy szimbolikus jelentőségű helyen összegyűlt résztvevőiről és az emberiség jövőjét jelképező 350-es számról készült fotókat és filmeket feltöltik a 350.org honlapjára, s a világ minden tájáról összegyűlt anyagot a sajtó és a politikai döntéshozók elé tárják, hogy ezzel fejezzék ki az emberek klímavédelem melletti elkötelezettségét és egységes kiállását.

Az akciónapot - globális jelentőségét erősítendő - egy napra hirdették meg a világ 192 országában ünnepelt ENSZ-nappal. Megrendezésével befolyásolni szeretnék a klímakérdésekben illetékes politikusokat, hogy a fenyegető katasztrófa súlyosságához mérten hozzák meg döntéseiket, különös tekintettel az ENSZ-tagállamok decemberi koppenhágai klímakonferenciájára, ahol aláírják az új nemzetközi klímaegyezményt.

Az új megállapodásnak, amely a 2012-ben lejáró kiotói szerződés helyébe lép, több évtizedre meg kell határoznia az éghajlat védelme érdekében teendő hatékony és mindenkire kötelező érvényű lépéseket, köztük az üvegházhatású gázok drasztikus mértékű csökkentését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását