2024. április 28. - Valéria

Náthás egerek

Brit kutatók genetikai módosítással olyan egereket hoztak létre, amelyek képesek a náthavírustól megbetegedni, és azzal a lehetőséggel szolgálnak, hogy segítségükkel megfázás elleni szer fejleszthető ki - olvasható a BBC News honlapján.
2008. február 4. hétfő 20:44 - Hírextra

A legtöbb náthát és asztmás tünetet okozó kórokozók, a rhinovírusok csak a főemlősöket képesek megbetegíteni, ezért eddig nem lehetett egyszerűbb állatokon vizsgálni a vírust, s ez alapvető akadálya volt valamiféle ellenszer kifejlesztésének.

A londoni Imperial College munkatársai azonban megtörték a jeget. A százféle ismert rhinovírustörzsből kilencven úgy fertőz, hogy hozzákapcsolódik egy bizonyos receptor molekulájához az emberi sejtek felszínén. Ugyanezen receptorhoz egerekben nem képesek kapcsolódni. Ám a kutatóknak sikerült egerekben ezt a receptort úgy átalakítaniuk, hogy nagyon hasonló legyen az emberi változathoz.

Mi több, a szakembereknek sikerült asztmás tüneteket is produkáltatniuk a genetikailag módosított egerekkel azáltal, hogy a tojásfehérjében található egyik - tüdőben allergiás reakciót kiváltó -proteinnel provokálták a szervezetüket.

"Ezzel a módszerrel olyan utak nyíltak meg az ellenszerek kifejlesztése előtt, amelyek sok éven át el voltak zárva, és további felfedezésekkel kecsegtetnek" - mondta Sir Leszek Borysiewicz, az Egészségügyi Kutatótanács igazgatója, azé a szervezeté, amely a kutatást anyagilag támogatta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását