2024. április 25. - Márk

Bartók Eszter nem akarja felfogni Jackson halálát

Egy ország Elefánt Dal-királynője, Bartók Eszter harmadik lemeze nemsokára megjelenik. A Hangfestők nevű formációval pedig egyre több meghívást kapnak külföldi országokba. A finn útról, az új lemezről és magáról a zene szeretetéről beszélgetett vele a HírExtra.
2009. október 18. vasárnap 08:29 - K
Nem rég jártál Finnországban. Hogy sikerült pont ezt az úti célt kiválasztani?

A Hangfestők nevű formáció, melyben két éve énekelek, meghívást kapott Finnországba, három koncert erejéig. Mos Rihimakiban, a Finn Országos Üvegmúzeumban, a Finn- Magyar Baráti társaság 35 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen  zenéltünk. Korábban Helsinkiben, a Helsinki Egyetem Finnugor Tanszékének épület-avató ünnepségén, illetve szintén Helsinkiben, a Finnországi Magyarok egyesületének szervezésében is sikerült színpadra lépnünk.

Milyenek a finn emberek és hogy fogadtak titeket?

Nagyon közvetlen, és melegszívű volt a finn közönség. Megérkezésünk napjától
kezdve egyfajta utópitszikus nyugalom vett körül bennünket. Mindhárom koncertünkön voltak magyar és finn anyanyelvű emberek, és nagyon megható volt a közönség lelkesedése. Szerették a zenénket.

A közeljövőben utazol még külföldre énekelni?

Úgy hiszem, vannak külföldi megkeresések a jövőre nézve, de természetesen
itthon is lehet velünk találkozni. Legközelebb például a Néprajzi Múzeumban lépünk fel.

Információink szerint nemsokára elkészül a harmadik lemezed. Tudni már konkrét időpontról?

Bakáts Tibor szavai
,,Csupán egy egyszerű hentesmunkában vett részt", amelynek befejeztével ,,egy sírgödörbe temették a sztárocskákat (…)Hol van már Oláh Ibolya (takarítónő), és ki kíváncsi Rúzsa Magdira (pásztorlány) vagy Gál Csaba Boogiera (bróker)? Mentségemre legyen mondva, fogalmam sem volt, a kiválasztás után mi a gyalázat történik velük. Többnyire semmi, pár év alatt elégnek a haknik során. (...) Ha a tévé nem igazolja vissza létezésedet, akkor már nem is vagy többé, a megmaradt porhüvelyeddel bajlódj el magad"
Igen, megvannak az időpontok. A lemezem november elején fog megjelenni, és már borzasztóan izgatott vagyok. A lelepleződés, az első visszajelzések, a rengeteg munka végén a pont, és az ösztönös önmegvalósítás vegyes érzelmei kavarognak bennem.

Hány dal kerül fel a lemezre?

Tizenhárom vadiúj szerzeményem lesz a lemezen.

Esetleg vendégelőadók is fognak közreműködni a korongon?

Természetesen. Nagyon megtisztelő számomra, hogy ismét zseniális zenészekkel
dolgozhattam együtt. Hallható lesz a lemezen többek között: Pribolyszki Mátyás, Gátos Iván, Gátos Bálint, Mike Zsolt, Szabó Marci, Udvarhelyi Gábor, Tóth Matyi, Lá, Boogie, Gazda Bence. Az egyik dalban Szakos Krisztiánnal is dolgoztam. Ezúton is szeretném megköszönni, a rengeteg szakmai segítséget, és a rendkívüli emberséget nekik.

Tudjuk, hogy szeretted Michael Jacksont. Mit szólsz a tragikus halálához?

Képtelen vagyok felfogni, és nem is akarom. Számomra minden, amit Ő képviselt, egyértelműen örök. Így valószínűleg addig él bennem, amíg jómagam.

Egyébként gyermekkorodban és manapság mely előadók voltak/vannak rád a legnagyobb hatással?

Egy borsodi kis faluban születtem Tiszabábolnán. Négy éves voltam, amikor először színpadon álltam, népviseletben, népdalokat énekelve. Édesanyám gyűjtötte a helyi népi hagyományokat, és vezette a népdalkört. Aztán jött a beat-korszak, és édesapán otthon Beatles, és Rolling Stones dalokat gitározott. Majd a gimnáziumi évek alatt tagja voltam a Dobó István gimnázium leánykarának, ahol egyházi énekeket, és gregoriánokat énekeltem.

Tesómtól kaptam az első Lauryn Hill cédémet, ami rendkívüli hatással volt rám. Attól a perctől kezdve rengeteg fekete zenét, és Michael Jacksont hallgattam. Főiskolás voltam, amikor elkezdtem gitározni, és megszülettek az első saját dalaim. Az Egyetemi évek alatt pedig már zenekarokban énekeltem, és dzsesszt hallgattam. Azt hiszem mind hatással voltak rám, és úgy érzem, hogy a harmadik lemezemen ez egyértelműen érezhető. A mondanivalómnak megfelelően választok zenei irányokat, így mindből van egy kicsi az új lemezen is.

A gitározás ötlete honnan jött, és kitől tanultál?

Otthonról, mivel nálunk mindig zene volt. A szüleim egy zenekarban játszottak fiatalabb korukban. Anyukám énekelt, édesapám pedig gitározott és énekelt. Korán kiderült, hogy erősen él bennem egy állandó, és önkéntelen kifejezési kényszer. Gyerekként festegettem, rajzból érettségiztem. Aztán novellákat, verseket írtam, majd elkezdtem gitározni, és így lettek a versekből dalok, és így találtam rá a saját hangomra.

Kicsit váltok. Nem régiben jelent meg egy furcsa hangvételű nyilatkozat Bakáts Tibortól a megasztárral kapcsolatban. Szerinted ezt pontosan hogy értette Settenkedő?

Azt, hogy ő ezt hogyan értette, azt tőle kellene megkérdezni.

Ha most nem zenélnél, akkor mivel foglalkoznál?

A második diplomám államvizsgája következik a harmadik lemezem befejeztével, a Miskolci Egyetem angol nyelvtanári szakán. Mivel az első diplomám is pedagógus szak, könnyen lehet, hogy tanítanék.

Úgy érzed eddig minden úgy jött össze az életedben, ahogy szeretted volna?

Mivel a szeretteim mind egészségesek, úgy gondolom, hogy igen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását