2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Pandákat menekítettek Kínában

A földrengés sújtotta délnyugat Kínában élő pandák táplálékhiánnyal néznek szembe, néhányukat ideiglenes menedékekbe evakuálták a lehetséges földcsuszamlások és egyéb veszélyek miatt.
2008. június 25. szerda 23:30 - Hírextra
A Volong Nemzeti Menedékben mindössze hét panda maradt az eredeti 63 lakosból. A Szecsuan provincia erdőségeinek mélyén fekvő központ közel van a májusi földrengés epicentrumához.

A pandák szokásos bambusz táplálékát most tejjel és rágnivalóval egészítik ki, mivel a helyi bambusz nagy része vagy károsodott, vagy elpusztult a földrengés során. A többi pandát már elköltöztették vagy jelenleg is útban vannak egy másik élőhelyre a lehetséges geológiai katasztrófák, mint földrengések veszélye miatt.

A Volong rezervátum Kína azon erőfeszítésének fő helyszíne, hogy fogságban szaporítással és mesterséges megtermékenyítéssel menték meg az óriáspandákat, melyeket nem hivatalosan nemzeti kabalának tekintenek. Már mindössze csak 1600 panda él szabadon természetes élőhelyén, főleg Szecsuanban. További 180 egyedet szaporítanak fogságban, nagy részüket a Volongban.

Június az éves esős évszak kezdetét jelzi, amit miatt a régió folyói általában kilépnek medrükből. A földcsuszamlások komoly aggodalmat keltenek, mivel a földrengés miatt a domboldalak beomlottak az alattuk fekvő folyómedrekbe. Számos emelkedő instabil lett, és komoly a rizikója annak, hogy a viharok elmossák azokat. A pandák új otthona a Pifenghszia Óriáspanda Bázis, Szecsuan provincia fővárosától, Csengtutól 120 kilométerre, emellett a főváros saját szaporító központja, valamint Fucsien, és Kuangtung tartományok intézményei. A múlt héten megkezdődött átszállítást július elejére tervezik befejezni.

Azt még nem tudják, hogy a megmaradt hét pandát is elszállítsák-e, ám a szakemberek szeretnének új otthon találni a volongi központnak, de addig nem tehetnek semmit, míg a geológusok nem mérik fel a károkat. A Volong és Szecsuan többi, 48 menedéke igen komolyan károsodott a május 12-i földrengés során, mely elpusztította a pandák élőhelyét, valamint az irodákat. Egy medve elpusztult, egy másik pedig eltűnt. Azt egyelőre nem tudni, hány vadon élő medve esett áldozatul a földrengésnek.

A földrengés ráadásul éppen azon 24-72 órás időszakban csapott le, amikor a nőstény pandák termékenyek. Több mint egy tucat pandát termékenyítettek meg mesterségesen, emellett ismeretlen számú vadon élő panda is teherbe eshetett, ezen állatoknak több élelemre van szükségük. Az állami hírügynökség szerint a csengtui központban lévő 67 óriáspanda is kénytelen fogyókúrázni, mivel a menedék körül elterülő bambuszerdők is komoly károkat szenvedtek. Ott a gondozók gyümölccsel egészítik ki a pandák eleségét.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását