2024. május 13. - Szervác, Imola

Kezdődik az őszi érettségi

Pénteken megkezdődnek az őszi érettségik: több mint 15 és fél ezer diák összesen 18.225 vizsgát tesz emelt és középszinten - közölte az oktatási tárca csütörtökön az MTI-vel.
2009. október 15. csütörtök 12:14 - HírExtra
Az írásbeli érettségi vizsgák október 30-áig tartanak 158 intézményben. Ezt követően november 11. és 16. között tartják az emelt szintű szóbeli vizsgákat, majd november 19. és 27. között a középszintű szóbeliket.

Az őszi vizsgákon több mint 15 és fél ezren adnak számot tudásukról, mintegy 1100-al többen, mint tavaly ősszel. A diákok összesen 18.225 vizsgát tesznek le, a vizsgák száma 1300-zal magasabb az egy évvel korábbinál.

A mostani érettségi időszakban 2.371 emelt szintű és 15.854 középszintű vizsgát tesznek a diákok. A maturálók - választásaik alapján - ezúttal 44 tárgyból tesznek emelt szintű, 99 tárgyból pedig középszintű vizsgát. A vizsgázók - a megszokottnak mondható tárgyak mellett - megmérettetik magukat például holland, portugál és lengyel nyelvből, de tesznek vizsgát népművészetből, művelődési és kommunikációs alapismeretekből, valamint ügyviteli alapismeretekből is - olvasható a tárca közleményében.

Ez a 11. olyan vizsgaidőszak, amely a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik. Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a hét vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.

Az előrehozott vizsgák száma 9.805 lesz, ez mintegy 400-zal több, mint az elmúlt évben. Az előrehozott vizsgák az őszi vizsgák több mint felét (53,8 százalék) képviselik. A rendes vizsgák aránya 17 százalék, míg a javítóvizsgák aránya az őszi vizsgák között csak 12 százalék. Emellett a már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők több mint 1600 kiegészítő illetve ismétlő érettségi vizsgát tesznek. Több mint ezren élnek a szintemelő vizsga lehetőségével is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását