2024. május 4. - Mónika, Flórián

Listák, jelöltek és az adatvédelem

Öt, országos listát állító párt jelentkezett be az adatvédelmi nyilvántartásba; nem jelentkezett be az adatvédelmi nyilvántartásba (bár országos listán is szerepel) a Civil Mozgalom és a Kereszténydemokrata Néppárt - derül ki az adatvédelmi biztos irodája által az MTI-nek megküldött válaszból.
2010. április 5. hétfő 15:12 - HírExtra
Az országgyűlési képviselő-választáson az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik március 19-ig összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlást, a szelvények gyűjtését azonban be kellett jelenteni az adatvédelmi biztosnál.

Az áprilisi parlamenti választásra összesen 44 pártot vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, vagyis ennyien jelezték, hogy megméretnék magukat. A 44-ből 42 párt országosan készült a jelölt- és listaállításra, a Somogyért Szövetség és az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség (Összefogás Megyénkért) területi szinten méretteti meg magát.

Jelöltet végül húsz párt tudott állítani egyedül, vagy más párttal közösen. A Jobbik, az MSZP, az Lehet Más a Politika, a Civil Mozgalom, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP), a Torgyán-Kisgazda Koalíció, az Összefogás Párt, a Magyarok Egymásért Szövetsége, a Somogyért Szövetség, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt, a Zöld Demokraták-Zöld Baloldal-Zöldek Szövetsége, és az MCF Roma Összefogás Párt önállóan állított jelöltet. A Fidesz és a KDNP közösen állított jelölteket, valamint egy helyen a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjával közösen. Az MDF önállóan, valamint az SZDSZ-szel közösen, illetve egy helyen az Összefogás Megyénkért jelölőszervezettel közösen tudott jelöltet állítani.

Ezek közül az adatvédelmi biztos irodájának tájékoztatása szerint 13 párt jelentkezett be az adatvédelmi nyilvántartásba az áprilisi választás ajánlószelvény-gyűjtésre: az MSZP, a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért, a Fidesz, az LMP, a Jobbik, a ("történelmi") Szociáldemokrata Párt, a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Nemzeti Munkáspárt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja, az Összefogás Párt, a Pajzs Szövetség és az MDF.

Vagyis bár jelöltet állított (azaz összegyűjtötte és leadta az ajánlószelvényeket), nem tett eleget törvényi kötelezettségének a Civil Mozgalom, a MIÉP, a Torgyán-Kisgazda Koalíció, a Magyarok Egymásért Szövetsége, a Somogyért Szövetség, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt, a Zöld Demokraták-Zöld Baloldal-Zöldek Szövetsége, az MCF Roma Összefogás Párt, valamint a közös jelöltek révén a KDNP, az SZDSZ és az Összefogás Megyénkért. Ezek közül a Civil Mozgalom és a KDNP országos listát is állított (a KDNP a Fidesszel közösen).

Az adatvédelmi biztos irodájának közlése szerint 25 független jelölt is bejelentette ajánlószelvény-gyűjtését, köztük öten olyanok, akik végül összeszedték a szükséges 750 ajánlást és akiket nyilvántartásba vettek a választási bizottságok: Stéger Róbert (Baranya 4.), Molnár Oszkár (Borsod-Abaúj-Zemplén 8.), Nógrádi László (Zala 4.), Gömzsik László (Bács-Kiskun 8.), Gönczi Mihály Miklós (Heves 5.). Az áprilisi országgyűlési választáson 19 független jelölt indul.

Az adatvédelmi biztos irodájának tájékoztatása szerint az adatvédelmi törvény az adatvédelmi nyilvántartásba történő bejelentés elmulasztásához egyedi szankciót nem fűz, ugyanakkor az adatvédelmi biztos nyilvánosságra hozhatja azoknak a nevét, akik nem tettek eleget a törvényi kötelezettségüknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását