2024. június 15. - Jolán, Vid

Elavult a sztrájktörvény

Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman, mert a két évtizede megalkotott sztrájktörvény elavult.Erről Szabó Máté számolt be budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.
2009. október 15. csütörtök 13:37 - HírExtra
Az 1989-es sztrájktörvény létrejötte óta jelentősen megváltozott a helyzet. Magyarország időközben "a szocializmusból a posztmodernbe és az Európai Unióba lépett át". Már nem egyetlen nagy szakszervezet képviseli a munkavállalók érdekeit, és nem elegendő, ha arra a kérdésre, hogy ki indíthat sztrájkot, a szabályozás pusztán azt a választ adja, hogy a "dolgozók" - mondta az ombudsman.

A jelenlegi törvényben nem egyértelmű az sem, hogy mit jelent az elégséges szolgáltatás biztosítása. Tisztázni kell, mikor lehet sztrájkot indítani, mert az állampolgárok szempontjából jogbizonytalanságot okoz az a helyzet, ha például nem tudják, hogy milyen tömegközlekedési eszközzel juthatnak el munkahelyükre, iskolájukba vagy akár az orvoshoz - magyarázta a szakember.

Szabó Máté elmondta azt is, hogy a törvény módosításával, pontosításával kapcsolatos felvetéseire az államigazgatás rendre azzal válaszolt, hogy a jelenlegi szabályozás alapvetően megfelelő, és egyébként is hiányoznak a sztrájktörvény módosításának politikai feltételei, hiszen kétharmados jogszabályról van szó. Ezért döntött úgy, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását