2022. augusztus 9. - Emőd

Herényi: kényszerköltségvetés a 2010-es

Kényszerköltségvetés a 2010-es, de nem a nemzetközi gazdasági válság, hanem az elmaradt itthoni reformok miatt - közölte Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese sajtótájékoztatón Pécsett szerdán.
2009. október 7. szerda 20:48 - HírExtra
A költségvetés legnagyobb előnye, hogy igyekszik a költségvetési hiányt csökkenteni. Hátránya viszont, hogy elfeledkezik gondoskodni a fejlődés forrásairól - mondta. ”Ez az egyensúly, vagy az ahhoz közeli állapot egyre alacsonyabb színvonalon valósul meg” - jegyezte meg. Véleménye szerint ennek oka, hogy a költségvetés hét esztendeje változatlan: az adórendszer nem lett egyszerűbb, nem nőtt az adófizetők tábora, kísérlet sem történt a minimálbér legalább 10 százalékos megadóztatására, az áfa most már tulajdonképpen négy kulcsos a kettő helyett. Hozzátette: a kiadási oldalon sem történt változás, hiszen sem az oktatási, sem az önkormányzati, sem az egészségügyi rendszer átalakítása nem történt meg. Hangsúlyozta: egyetlen megoldás a reformok sokaságának megkezdése és elvégzése. Mint mondta: ha a válság okozta kényszer és a reformok beindítása egy időben történt volna, akkor egyszeri fájdalommal lehetett volna ezt a beavatkozást megtenni. ”Ez még hátra van” - mondta. Herényi Károly az MDF javaslatait illetően kiemelte a szociális kártya bevezetését, amellyel véleménye szerint el lehetne érni, hogy a rászorulóknak nyújtott támogatást valóban a család és a gyermekek szükségleteinek kielégítésére szánják. A kártya alapvető élelmiszerek, közüzemi díjak, ruházat beszerzésére lenne alkalmas. A szociális segélyezési rendszer közel hárommillió embert érint. A kártya bevezetése 500 millió forintba kerülne. A párt másik javaslata, hogy hatéves kortól a családi pótlékot az iskolák kapnák átutalással, az oktatási intézmények ennek fejében biztosítanák a négyszeri étkeztetést, a tankönyveket és tanszereket. A független képviselő szerint az egész napos tanítás bevezetésével együtt emelni lehetne az oktatás színvonalát. Mint mondta: ez nagy szerkezeti átalakítással jár, ám nem jelent többletkiadást a költségvetésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását