2024. május 5. - Györgyi

Bajok a pécsi vízmű körül

Sok a kérdőjel a pécsi vízmű körül kialakult helyzettel kapcsolatban, ezért egyeztetést szorgalmaz a városi MSZP - közölte Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője az MTI-vel.
2009. október 5. hétfő 18:06 - HírExtra
”Ugyan támogattuk azt a döntést, amelynek alapján megalakult a Tettye Forrásház Zrt. a Pécsi Vízmű Zrt.-vel szemben, ám azóta számos kérdés, jogi vita merült fel az ügy kapcsán” - közölte Tóth Bertalan.

Mint mondta: a tisztán látás véget szerda reggel 9 órára a gazdasági bizottsággal együtt rendkívüli önkormányzati ülést kezdeményeztek, melyen reményeik szerint választ kapnak kérdéseikre Páva Zsolt (Fidesz) polgármestertől, Szabó Iván ügyvédtől, valamint a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatójától, Winkler Tamástól. Páva Zsolt hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: törvényes volt a Pécsi Vízmű birtokbavétele.

”Nem ingyen akarunk mi más tulajdonából egy darabot elvenni, ennek megvan az ára, amelyről remélhetőleg hamarosan meg tudunk állapodni. Ha nem, akkor majd a bíróság fog erről rendelkezni” - jelentette ki Páva Zsolt.

Mint mondta: azért volt sürgős a birtokbavétel, mert jogellenes állapot állt fenn október elseje óta. Akkor hozta meg az önkormányzat azt a döntést, hogy a jövőben a Tettye Forrásház Zrt. a vízszolgáltatásra jogosult cég. A kisebbségi tulajdonos azonban többszöri kérésre sem járult hozzá, hogy az új zrt. szolgáltatni tudjon.

"Készültem arra, hogy egy ilyen lépésre szükség lesz, miután a Suezben nem éreztem a tárgyalási készséget” - jelentette ki. (A Suez a vízmű kisebbségi, francia tulajdonosa.) Körültekintően jártak el, minden jogi problémára kitértek az előzetes megbeszélések során. A Pécsi Vízmű Zrt. pedig jogilag nem szűnt meg, de nincs üzemeltetési joga - tette hozzá. Páva Zsolt azt az információt szóbeszédnek értékelte, hogy a vízmű dolgozói sztrájkra készültek volna, és ezért volt szükség a hétfő reggeli akcióra.

A tájékoztatón elhangzott: nyáron elvégezték a Pécsi Vízmű Zrt. átvilágítását, amelynek során szakmai kifogások nem merültek fel a cég működését illetően, ám a nyereséget nem forgatták vissza, ehelyett a pénzt a leányvállalatokba invesztálták.

Az ügy előzménye, hogy hétfő reggel egy őrző-védő cég emberei lezárták a Pécsi Vízmű Zrt. bejáratát, csak az alkalmazottakat engedték be, a vezetőséget nem.

A hétfő reggeli akció összefügg azzal, hogy Pécs közgyűlése múlt csütörtöki ülésén létrehozott egy céget a vízművek átvételére és üzemeltetésére. Az 5 millió forint tőkéjű Tettye Forrásház Zrt. a képviselők elképzelése szerint átvenné és tovább működtetné a helyi vízközművet, és alkalmazná a Pécsi Vízmű Zrt. dolgozóit. A Tettye Forrásház ügyvezetőjének Winkler Tamást, a Biatorbágyi Vízművek Zrt. jelenlegi, a Nemzeti Lóverseny Kft. egykori ügyvezetőjét választották.

Az indoklás szerint az önkormányzati cég alapítására azért volt szükség, mert a közgyűlés a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi, francia tulajdonrészének visszavásárlására vonatkozó első lépésként szeptember 10-én felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, a hónap végéig azonban nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszaadásáról és a jogviszonyok lezárásáról.

Kamarás Judit, a Pécsi Vízmű Zrt. kereskedelmi igazgatója az MTI-nek hétfő reggel azt mondta: az akció önkényes birtokbavétel, hiszen a társaság irányítását a tulajdonosok a cég közgyűlésén és a menedzsmenten keresztül gyakorolják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását