2024. május 11. - Ferenc

Tanulmányozza az EU a tejszektor szabályozását

Szakértői csoport létrehozását jelentette be az Európai Bizottság a nehéz helyzetben lévő európai tejágazat problémáinak áttekintésére, Brüsszelben eközben ismét termelők százai tüntettek a felvásárlási árak emelésének érdekében.
2009. október 5. hétfő 18:11 - HírExtra
Ennek részleteiben ugyanakkor helyszíni források szerint nincs egyetértés a csoporton belüli sem.

Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő közleményt adott ki, amelyben üdvözölte, hogy a 27 uniós tagállam közül 20 támogatta az uniós tejpiaci rendtartás gyökeres átalakítását. Emlékeztetett, hogy a magyar kormány már hónapokkal korábban javasolta a kvótaalapú támogatások, illetve Franciaországgal közösen az exporttámogatások jelentős növelését. Ugyanezt a követelést fogalmazta meg Magyarország az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén is, ahol - jelezte a képviselő - az összes tejtermelésben érdekelt tagállam bírálatot fogalmazott meg az Európai Bizottság tartózkodó magatartásával szemben.

Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos a találkozón bejelentette, hogy a hónap közepén megkezdi munkáját az a szakértői csoport, amelynek feladata, hogy az ágazat problémáit áttekintse. Megerősítette a biztos azt is, hogy Brüsszel már számos intézkedést tett a gazdák segítésére, újabbakat azonban ezúttal nem jelentett be.

Több miniszter ismét felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a felvásárlási árak csökkentek, a fogyasztók alig érzik a visszaesést pénztárcájukon. Sürgették, hogy vizsgálják meg a nagyáruházak árpolitikáját is.

A gazdák hónapok óta tüntetnek az unió támogatásának növelése érdekében, de Brüsszel eddig nem teljesítette fő követelésüket, a kvóták fokozatos eltörlésének megállítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását