2024. április 26. - Ervin

Stabilizálódni fog az egészségügyi intézmények helyzete

Stabilizálódni fog az egészségügyi intézmények helyzete, miután jövő szerdán aláírják a megállapodást a kórházszövetségekkel - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón Szécsényben.
2009. október 1. csütörtök 15:02 - HírExtra
A miniszter kifejtette: a megállapodás 4,5 milliárd forint kifizetéséről, egy "még egyeztetés alatt álló" decemberi kifizetésről, valamint egy januári, egyhavi pluszfinanszírozásról szól.
Utóbbit azért nevezte fontosnak Székely Tamás, mert így az egészségügyi intézmények 13 havi finanszírozást kapnak, és az egyhavi pluszösszegből le tudják nullázni jelenlegi tartozásállományukat.

Az egészségügyi tárca vezetője arra is kitért, hogy novembertől visszaállítják a teljesítményvolumen-korlátra (tvk) épülő finanszírozást, mert "olyan rendszer szeretnének bevezetni, illetve visszaállítani, ami a korábbinál igazságosabb". Ez garantálja a tervezhetőséget, mert előre meghatározott alapdíjjal történik a finanszírozás - tette hozzá.
Székely Tamás a kistérségi járóbeteg-szakellátó központ alapkövét tette le Szécsényben. Az egymilliárd forintos beruházás a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) támogatásával készül el 2010 májusára.

A jelenleg is működő, 1960-ban épült, 324 négyzetméteres rendelőt alakítják át, valamint egy 633 négyzetméteres új szárnyat építenek. Az akadálymentesített rendelőben 16 szakrendelés működik majd. A beruházás tizenhárom települést és húszezer embert érint.
Székely Tamás elmondta: hasonló kistérségi rendelőket olyan helyeken építenek, ahol negyedórán belül nem lehet egyéb egészségügyi szolgáltatót elérni.

Arra is kitért, hogy Nógrád megye halmozottan hátrányos helyzetű az egészségügyi ellátás szempontjából, mert míg Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó járóbeteg-óraszám átlagosan 270, addig Nógrádban 150, de ugyanezt lehet mondani a nem szakorvosi órák és a kórházi kapacitások arányáról is.

A sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy kapnak-e majd emiatt pozitív megkülönböztetést a tvk-finanszírozásnál a nógrádi kórházak, Székely Tamás azt mondta: tervei szerint igen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását