2024. május 18. - Erik, Alexandra

Titkok ösvénye a Retyezátban

"Titokzatos" turistaösvényt épített ki Romániában a Retyezát Nemzeti Park a magyarországi kőolajipari cég és a csíkszeredai Partnerségért Alapítvány támogatásával - írja a Nyugati Jelen című aradi napilap internetes oldalán csütörtökön.
2009. október 1. csütörtök 15:08 - HírExtra
A zöldövezetek fejlesztését támogató projekt keretében a dél-erdélyi Retyezát Nemzeti Parkban néhány óra alatt bejárható ösvényt alakítottak ki a természetvédelmi terület munkatársai a Retyezát-hegység lábainál. Nuksoráról (Nucsoara) indulva három-négy óra alatt végig lehet sétálni az ösvényen, amelynek mentén a Retyezát hegységben található gyönyörű tájakat, élőlényeket ábrázoló pannókat helyeztek el annak érdekében, hogy a látogatók minél többet megismerjenek a természet csodájaként emlegetett hegységből.
A természeti szépségek mellett azonban "titkos" információkkal tették izgalmassá a turistaösvényt, amelyet a létrehozók reményei szerint egyre több család és osztályközösség is be fog járni. Például a pannók egyikén kapnak választ a túrázók arra, hogyan lehetett bejutni a hajdani malajesdi (Malajesti) várba, amelynek falán az első emeleti magasságban is csak ablakok nyíltak. (A négyzetes toronyból álló várat négy szintre osztották, a bejárat a harmadik szintnek felel meg, és a keleti oldalon található.)
A titokzatos turistaösvény első látogatói még külön ajándékban is részesülnek visszatérésükkor a nuksorai információs központnál - írja a Nyugati Jelen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását