2024. május 3. - Tímea, Irma

MSZP: A Fidesz a bankok árnyékából beszél

Török Zsolt (MSZP) szerint míg a szocialisták cselekszenek, addig a Fidesz "a bankok árnyékából" csak beszél a lakáshitelesek védelme ügyében.
2009. szeptember 30. szerda 13:31 - HírExtra
"Megértem László Tamás fideszes országgyűlési képviselő lelkiismeret-furdalását, hiszen amikor frakciótársaival az Országgyűlésben segíthettek volna a lakáshiteleseken, nem voltak hajlandók szavazni a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvényről" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Török Zsolt.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő azt javasolta László Tamásnak, hogy ha "nagyon aggódik" a lakosság devizában történő eladósodása miatt, akkor javasolja, forduljon pártelnökéhez "a mellékhatások tekintetében". Hiszen - mint folytatta - Orbán Viktor és Csányi Sándor, az OTP vezetője "köztudomásúan jó viszonyt ápol", és éppen az OTP jelent meg korábban a piacon japán jen alapú hitelekkel is, amelyek veszélyeire és mellékhatásaira még a Magyar Nemzeti Bank is felhívta figyelmet.

Török Zsolt szerint a fideszes politikusoknak épkézláb javaslataik, tetteik eddig nem voltak, csak a bankok árnyékából kiabáltak néha, és "szépségtapaszként is használható" országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be. Ehelyett az MSZP cselekedett a lakáshitelesek védelmében - tette hozzá.

Mint kifejtette, a válságkezelő kormány tevékenységének is köszönhetően erősödött és stabilizálódott a forint, áthidaló kölcsönre nyílik lehetősége a bajba került adósoknak állami garanciavállalással, s elővásárlási jogot biztosítanak az önkormányzatoknak a bedőlő lakáshitelesek otthonaira, azzal a megkötéssel, hogy az önkormányzat köteles a korábbi adósnak a lakást bérbe adnia.

Megerősítették továbbá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) fogyasztóvédelmi jogkörét, és felemelték a büntetés maximális mértékét kétmilliárd forintra, továbbá megállapodást kötöttek a bankszövetséggel, amely korlátozza az egyoldalú szerződésmódosításokat, és kilakoltatási moratóriumot léptet hatályba - sorolta intézkedéseiket Török Zsolt.

Közölte azt is, hogy ősszel a Ház elé viszik a pénzügyi közvetítők tevékenységét szabályozó, a hitelintézetekről és pénzügyi szolgáltatókról szóló törvényt is.

"Mi cselekszünk, a Fidesz pedig a bankok árnyékából csak beszél. A tett az első, a szó második" - zárta közleményét Török Zsolt.

A Fidesz szerint a szocialisták a devizahitellel rendelkező, nehéz helyzetbe került családok helyett a bankok pártjára álltak. László Tamás, az ellenzéki párt képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ezt a kijelentését azzal indokolta: szerinte az MSZP olyan módosító indítványokat nyújtott be a Fidesz és a KDNP hitelkárosultak megsegítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatához, amelyek úgy "legyengítették" az előterjesztést, hogy az már nem segít az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását