2024. április 29. - Péter

A verés nyomot hagy a gyerek intelligenciáján

A gyermek szellemi fejlődését is veszélyezteti az a szülő, aki bántalmazza, veri csemetéjét.
2009. szeptember 30. szerda 14:00 - HírExtra
A New Hampshire-i egyetem kutatói azt is bizonyították, hogy a verést elszenvedett gyerekeknek még évekkel később is alacsonyabb volt az intelligenciahányadosuk, mint erőszak nélkül felnövő társaiknak. Minél gyakrabban vernek egy gyereket, annál lassabban fejlődik szellemileg - hangsúlyozta a kutatás vezetője, Murray Straus.

Az összefüggést 1.500 kettő-négyéves, illetve öt-kilencéves amerikai gyereknél vizsgálták meg. Mindkét csapatnál kétszer mérték fel az intelligenciahányadost (IQ), négy év különbséggel. A kettő-négyéves korosztály verésben részesülő felének IQ-ja négy évvel később öt ponttal bizonyult alacsonyabbnak, mint a verés nélkülié. Az idősebb csoportnál is 2,8 százalékpont volt az eltérés - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A kutatók ezt követően más országokban is felmérték a helyzetet, és hasonló eredményre jutottak. Az országok közti összehasonlítás kimutatta, hogy a testi fenyítés magas aránya egészen a kamaszkorig csökkenti az össznépesség átlagos IQ-ját. A szakemberek még azt is gyanítják, hogy az erőszak elterjedése a nevelésben és a lakosság alacsonyabb intelligenciahányadosa negatív hatással van egy ország gazdasági fejlődésére.

A csekélyebb intelligencia okaként a tanulmány szerzői a testi fenyítéssel okozott stresszt feltételezik. Amennyiben rendszeresen ütnek egy gyereket, az krónikus stresszhelyzethez vezethet, amely akár éveken át is elhúzódhat. A kutatás szerint ez a stressz kiválthat poszttraumás tüneteket, mint például a rémisztő eseményektől való túlzott félelem, vagy a kismértékű ijedtség, amelyek befolyásolják az intelligencia fejlődését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását