2024. március 19. - József, Bánk

3 tipp az újra dolgozó anyáknak

A szülést követő időszak után nem könnyű visszatérni a munka világába: a babával szoros együttlétben töltött hónapok után új időrendhez, más típusú elvárásokhoz kell igazodnunk, miközben az otthoni feladatokat sem ússzuk meg. A Perfekt szakértője szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy aki időben felkészül, zökkenőmentesebbé teheti a munkába állást.
2018. november 13. kedd 11:58 - HírExtra
 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülést követő otthon töltött időszak jelentősen átalakítja nemcsak a napi ritmusunkat, hanem a figyelmünket, külvilághoz való viszonyunkat is. Természetes, hogy ilyenkor inkább befelé, magunkra és a gyermekünkre koncentrálunk. A munka világába történő visszatéréshez azonban ismét nyitnunk kell a világra, a babás témák mellett egyre fogékonyabbá kell válnunk más területek iránt is. Ez nem egyszerű feladat, hiszen az otthoni teendők nem fogynak, ráadásul lelkiismeret-furdalásunk is lehet egy hosszú, szorosabb kapcsolatot követően, hogy „elhagyjuk” a kisgyermekünket. Tóth Réka, a Perfekt szakértője az alábbiakban néhány tippel segít abban, hogy miként könnyíthetjük meg ezt az időszakot, hogyan készüljünk visszatérni a munkába.

1. Térjünk vissza fokozatosan!

Fontos, hogy időben elkezdjünk felkészülni a visszatérésre, hiszen így fokozatosan kerülhetünk egyre közelebb a munkánkhoz. Illesszünk be a gyerkőccel töltött napokba olyan időszakokat, amikor szakmai kérdésekkel is foglalkozunk – kezdetben ez lehet egy-két érdekes hír, cikk is, vagy beszélgetés kollégákkal aktuális kérdésekről.

Kezdjük el időben megszervezni a gyerekfelügyeletet is, legyen szó bölcsiről, oviról vagy egyéb megoldásokról. Ha tehetjük, elsőként vállaljunk kisebb, otthon végzendő feladatokat, vagy részmunkaidőben menjünk vissza. Így kevésbé lesz „sokkszerű” az elválás, és délután sem az órát figyeljük majd a gyermekünkre gondolva, hanem a munkára tudunk koncentrálni.

2. Szerezzünk tapasztalatot másoktól!

Csatlakozzunk dolgozó szülők közösségeihez, akár online vagy offline csoportjához. Sokféle egyéni probléma és megoldás létezik a visszatérésre, biztosak lehetünk benne, hogy a kérdéseinkre is gyorsan érkezik majd válasz, és mások történeteiből is sokat tanulhatunk. Használjuk ki hasznosan az időt egy délutáni alvás vagy a bölcsődei, óvodai beszoktatás idején, amikor gyermekünk az intézményben van!

3. Tekintsünk lehetőségként a visszatérésre!

Érdemes feltérképezni az aktuális munkaerőpiaci trendeket, akár szakmánkon belül, akár azon kívül is, ha pályamódosításban, váltásban gondolkodunk. Fontos, hogy olyan képzési formát és intézményt válasszunk, ahol igényeinknek megfelelően rugalmasan, akár távoktatásos formában is tanulhatunk. A felnőttképzési intézmények gyakran kínálnak kedvezményes tanulási lehetőséget a munkába visszatérni készülő kismamák számára.

A Perfekt szakértője szerint az oktatásba fektetett pénzünk és energiánk a megszerzett tudásnak köszönhetően anyagilag és a karriercéljaink szempontjából is többszörösen megtérülhet. Ha belevágunk egy ilyen képzésbe, akkor olyan új perspektívák nyílhatnak meg előttünk, amelyek segítenek visszaszerezni vagy növelni a motivációnkat abban, hogy elérjük kitűzött céljainkat.
Forrás: Front Page
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását