2024. május 3. - Tímea, Irma

Orbán a 48-as szabadságharcról

Az 1848-49-es szabadságharcot azért szeretjük "olyan egyetértéssel", mert meg tudjuk idézni belőle a közös hitet; nincs semmi más történelmünkben, amely ennyire egyértelműen és egyöntetűen része mindannyiunk hagyományainak.
2009. szeptember 29. kedd 22:35 - HírExtra
A Fidesz elnöke erről "Az ilyen tavasz csak egy volt az életemben" című vándorkiállítást megnyitva beszélt a Szent István Király Múzeumban, a tárlat utolsó állomásán.
A múzeum épülete előtt a Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred zenekara és a helyi hagyományőrző huszárok fogadták a tárlatra érkezőket, akik a történelmi zászlókat kísérve vonultak fel a kiállít terembe. Ott Dobák Géza, Hermann Róbert és Máday Norbert magángyűjtők, valamint a Fejér Megyei Levéltár és a múzeum gyűjteményéből válogatott dokumentumok, litográfiák, tárgyak, fegyverek idézték fel a dicsőséges szabadságharc országos eseményeit, s mutatták be a győzelemtől a bukásig terjedő helyi történések emlékeit.

A zsúfolásig megtelt kiállítóteremben Orbán Viktor hangsúlyozta: az 1848-as tavasz forradalmi eseményei után egyetlen nyár alatt erős, jó törvényekkel megalapozott, korszerű állam alapjait rakták le, s ilyen rövid időn belül sikerült gyökeresen új, s minden korábbinál jobb irányba kormányozni hazánk szekerét.

A politikus feltette a kérdést: "...miért szeretjük éppen ezt a szabadságharcot olyan egyetértéssel?"

"Talán, mert meg tudjuk idézni belőle a közös hitet" - mondta. Szavai szerint egyetlen más ünnephez sem kötődik annyi érzelem, annyi történet, mint 1848-49-hez.

Orbán Viktor "régi vágású vendégként" egy korabeli dokumentummal, Klapka György által 1949. szeptember 16-án a "felsőbb jóváhagyás reményében" aláírt, s a kiállításon Demeter Zsófia múzeumigazgatónak "megőrzésre átadott" kinevezési okmánnyal járult hozzá a tárlat anyagához.

Mint mondta, a dokumentum kedves a szívének, mert azt jelzi, hogy aláírója még a válságos helyzetben is bízott abban, hogy meglesz a kinevezéshez a felsőbb jóváhagyás, s mert bizonysága annak, hogy államalkotó nép vagyunk, s ösztönös érzékünk van az alkotmányossághoz.

A kiállítás szakmai megnyitóját Hermann Róbert hadtörténész mondta el, majd köszöntötte a látogatókat Balogh Ibolya (Fidesz) a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Simicskó István, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke, valamint Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke.

A mintegy 120 tárgyat, dokumentumot bemutató kiállítás november 15-ig látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását