2024. május 25. - Orbán

Jövő héttől tavasz van a Parlamentben

Február 12-én kezdődik, és a tervek szerint június 12-ig tart a parlament tavaszi ülésszaka. Közben Szili Katalin házelnök levélben fordult a Kossuth téri kordon ügyében a közjogi méltóságokhoz.
2007. február 8. csütörtök 12:43 - Hírextra

Több személyi kérdés is napirenden lesz a tavaszi ülésszakban. Négy alkotmánybírót választanak meg a képviselők a következő hónapokban: két bíró személyéről már megegyeztek, róluk az előzetes menetrend szerint február 19-én szavaznak majd. A másik két hiányzó bíráról a jövő heti házbizottsági ülés után egyeztetnek majd a pártok - mondta Szili Katalin a Házbizottság csütörtöki ülése után.

Megpróbálják megválasztani az Állami Számvevőszék új alelnökeit is, ebben az ügyben azonban még nincs konszenzus a pártok között. Szintén a tavaszi ülésszak feladata a Magyar Nemzeti Bank új Felügyelő Bizottságának megválasztása, ebben egyébként az elnök mellett három tag van. Február 20-ától indul a Magyar Televízió új kuratóriumi elnökségének jelölése, a testület most 10 tagú, a működéshez legalább 8 ember kell.

Szili Katalin jövő hét második felében egyeztet majd a köztársasági elnökkel arról, hogy júniusban lejár az ombudsmanok, decemberben pedig az adatvédelmi biztos mandátuma, az ő utódaikat is meg kell keresni. A találkozónak még nincsen pontos időpontja.

A 16-i vitanapon végül nem rendkívüli, hanem rendes ülés keretében tárgyalják az MSZP határozati javaslatát az Országgyűlés tagjainak felelősségéről. Ezenkívül "Jövőnk esélye a gyermek" címmel a KDNP korábban parlamenti vitanapot kezdeményezett, ez a tervek szerint február 20-án lesz.

Az Országgyűlés elnöke elmondta azt is, hogy csütörtökön levélben fordult a Kossuth téri kordon ügyében a négy közjogi méltóságokhoz. Azt kérte tőlük, hogy együtt fogalmazzák meg, mi a jogszerű és az ésszerű a kordon ügyében, és mi nem.

A házelnök a Független Hírügynökség kérdésére elmondta még: hétfőn levélben fordult Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez, tájékoztatást kért tőle a Kossuth téri kordon ügyében, de választ még nem kapott. Ez elvileg akár azt is jelentheti, hogy a kordonról külön tájékoztatják majd a parlamenti pártokat - úgy, ahogy múlt héten ezt egyébként megígérték.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását