2024. május 17. - Paszkál

Százakkal végzett a tájfun

Száznegyvenre emelkedett a Fülöp-szigetek legnagyobb és legnépesebb szigetén, Luzonon átsöprő tájfun halálos áldozatainak száma.
2009. szeptember 28. hétfő 14:44 - HírExtra
Gilberto Teodoro védelmi miniszter elmondta, hogy már 32 eltűntet tartanak nyilván. Az ítéletidő legkevesebb 450 ezer embert érintett, közülük 150 ezret ideiglenes szállásra költöztettek. A hatóságok a veszteségmérleg növekedésére számítanak, mivel a helyi lakosok most keresik eltűnt hozzátartozóikat, sokan pedig elöntött házaikban rekedtek.

A Fülöp-szigeteki kormány hétfőn elismerte, hogy a természeti csapás okozta károk elhárítása és a mentési munkálatok meghaladják a helyi mentőalakulatok teljesítőképességét, ezért a nemzetközi közösségtől kért segítséget. A heves esőzéssel kísért tájfun a hét végén elárasztotta a főváros, Manila jelentős részét, de hétfőre az elöntött városnegyedek nagy részéről visszahúzódott a víz, sár- és szeméthalmokat hagyva maga után. Manila más részei viszont továbbra is megközelíthetetlenek.

A trópusi vihar, amelynek a Ketsana nevet adták, szombat hajnalban óránként száz kilométer sebességű széllökésekkel érkezett, és 12 óra leforgása alatt 424 milliméter csapadék hullott le Manilára, több, mint az egész szeptemberre vonatkozó 392 milliméteres átlag. Nathaniel Cruz, a meteorológiai intézet vezetője a hét végén közölte: 1967 óta nem fordult elő az országban, hogy egy tájfun ilyen hatalmas esőmennyiséget hoz magával.

A hatóságok 1,4 milliárd Fülöp-szigeteki pezóra (30 millió dollár) becsülik a viharkárokat, ebből 500 millió pezó a terméskár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását