2024. május 18. - Erik, Alexandra

Sólyom Sydneyben is kiállt a környezetvédelemért

Sólyom László köztársasági elnök Sydneyben is a globális környezetvédelmi problémák megoldása mellett foglalt állást abban a beszédében, amelyet hétfőn mondott el a tekintélyes Lowy Intézetben.
2009. szeptember 28. hétfő 14:50 - HírExtra
A független külpolitikai intézetet 2003-ban hozta létre Frank Lowy cseh-magyar származású üzletember. A Sydney központjának egyik patinás épületében működő elemzőműhely szoros kapcsolatot tart a mindenkori szövetségi kormány intézményeivel, köztük a külügyminisztériummal. Mára a Lowy Intézet Ausztrália legtekintélyesebb külpolitikai intézete lett.

A köztársasági elnök angolul elmondott sydneyi előadásában is párhuzamba állította a magyarországi rendszerváltás menetét és a globális környezetvédelmi problémák megoldásáért kibontakoztatandó nemzetközi együttműködés lehetséges ütemezését. Kiemelte, hogy ez utóbbi esetben is néhány alapvető kérdésben kell megállapodásra jutni, ütemtervet kell elfogadtatni, majd kibontakoztatni.

Az államfő az SBS ausztrál közszolgálati televíziónak hétfőn adott interjújában is arra hívta fel a figyelmet, hogy azért állítja párhuzamba a demokratizálás folyamatát a környezetvédelmi kérdéskörrel, mert mindkét esetben egy óriási rendszernek az alapvető megváltoztatásáról van szó. "Mi ezt az óriási változást békés módon, tárgyalások útján és rendkívül rövid idő alatt meg tudtuk csinálni. Ugyanerre van szükség az ökológiai változtatásoknál is" - emelte ki.

Sólyom László hétfőn Sydney nevezetességeivel is ismerkedett. Az államfő és kísérete különleges biztonsági öltözékben járt a város egyik jelképének is számító Harbour Bridge acélívének a tetején, amelynek legmagasabb pontja 134 méterre emelkedik a sydneyi öböl fölé. A köztársasági elnök megtekintette az Új-dél-walesi Művészeti Galéria egyik tárlatát, majd bejárta az Operaház világhírű épületét.

Sólyom a sydneyi kormányzói rezidencián rövid megbeszélést folytatott Maria Bashirral, Új-Dél-Wales tartomány kormányzójával, majd részt vett a tiszteletére adott díszvacsorán. Az elnök kedden a Sydney melletti Kék-hegységben tesz rövid túrát, majd este találkozik a helyi magyarság vezető képviselőivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását