2024. május 4. - Mónika, Flórián

Navracsics szerint Oszkó villaügye súlyosan rombolja a jogállamba vetett hitet

Navracsics Tibor szerint "elképzelhetetlen", hogy Magyarországon olyan ember legyen hivatalban lévő miniszter, aki saját maga által is tudottan megszegi a szabályokat; ez "súlyosan rombolja a jogállamba vetett hitet".
2009. szeptember 26. szombat 14:23 - HírExtra
Ez nyílt felhívás a polgárok számára is, hogy nyugodtan meg lehet szegni a szabályokat, hiszen úgysem lesz következménye - mondta a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője a velük szövetséges Kisgazda Polgári Egyesület - Kisgazda Polgári Szövetségpárt (KPE-KPSZ) szombati budapesti rendezvényén, ahol elsősorban a jogállamiságról beszélt, ezzel összefüggésben pedig kitért Oszkó Péter pénzügyminiszter villaügyére.

Navracsics Tibor megismételte frakciótársa, Ágh Péter pénteki felszólítását, miszerint a pénzügyi tárca vezetőjének le kell mondania. A frakcióvezető szerint ez a távozás egy jel lehet arra, hogy van politikai felelősség.

Mint fogalmazott, jól jellemzi a jogállam állapotát Magyarországon, hogy egy hivatalban lévő miniszter tudottan megsérti a jogszabályokat, és úgy gondolja, hogy villája építése során a kisebbik kár az, ha jogszabályt sért, a büntetést pedig majd "mellényzsebből kifizeti". Oszkó Péter "úgy érzi, hogy minden további nélkül megteheti azt, hogy megsérti a szabályokat, mert úgysem lesz olyan szankciója, amely az ő pályáját bármilyen szempontból károsítja" - tette hozzá Navracsics Tibor.

Hangsúlyozta, a Fidesz nem ebben, hanem egy olyan jogállamban hisz, ahol megéri betartani a jogszabályokat, megéri becsületesen élni.

A Magyar Nemzet a héten azt írta, hogy Oszkó Péter épülő házára nem adták ki a használatbavételi engedélyt, mert eltért az eredeti tervektől. A lapban a miniszter közölte, hogy két vonatkozásban valóban eltértek a tervektől. A pénzügyminiszter kijelentette: amennyiben megbüntetik, akkor jogkövető állampolgárként tudomásul veszi, de bízik abban, hogy nem kell lebontani az épületet. A tárcavezető a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában az ügyről nyilatkozva azt mondta, hogy a statikus szerint veszélyes lett volna, ha épülő háza a meglévő építési engedély szerint épül fel.

A Fidesznek a lemondásra vonatkozó felszólítására Oszkó Péter még pénteken közleményben reagált, amelyben azt írta: nem lát okot arra, hogy ne végezze tovább a munkáját.

A szombati kisgazda rendezvényen megtartott lakossági fórumon Navracsics Tibor úgy vélekedett, ma az élet minden területén azzal a mozzanattal lehet találkozni, hogy "ha igazán élelmes vagy, és ha érvényesülni akarsz az életben, akkor megszeged a jogszabályokat". Az egyik legfontosabb, nem gazdasági jellegű feladata egy esetlegesen megalakuló polgári kormánynak ezért éppen az, hogy helyreállítsa azt a meggyőződést, miszerint becsületesen jobb élni, mint becstelenül - jegyezte meg.

A frakcióvezető hangsúlyozta: azt akarják, hogy ha valaki bűncselekményt követett el, akkor azért büntetést kapjon, és ne legyen ok a mentességre, ha az illető híres ember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását