2024. április 28. - Valéria

A világhálóé a jövő

Az internet egyre népszerűbb Magyarországon. A KSH adatai szerint bővül a piac, ahogy a (net)kábeles telefonálásé is. A vezetékes telefonok száma ellenben csökken.
2009. december 13. vasárnap 08:10 - Pénzes Dávid
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az internet előfizetések száma Magyarországon egy év alatt 413 ezerrel nőt. Ezzel megközelítően 2,6 millió internet felhasználó van az országban. Elgondolkodtató, hogy mindez a gazdasági válságnak éppen a legmélyén történt. A KSH adatai ugyanis 2008 szeptemberétől 2009. szeptember végéig ölelik fel a kérdéskört.

Az internet felhasználók 60 százaléka már a széles sávú technológiát használja, ez a terület öt százalékkal bővült. A vezeték nélküli nethasználat azonban jóval jelentősebb mértékben, 44 százalékkal nőtt. Az előfizetések 30 százaléka természetesen mobilnetre szól.

Bővülünk

Netbiztonság
A kiskorúak online biztonságának védelmében létrejött összefogáshoz csatlakozott a Facebook - közölte a közösségi portál vezetősége. Az öt internetes csoportból létrejött tanácsadói testület feladata a gyermekek biztonságát javító fejlesztések támogatása. A tanácsadó testület tagjai a Common Sense Media, a ConnectSafety, a WiredSafety, a Childnet International és a Family Online Safety Institute - olvasható a CNN internetes kiadásában.A Facebook bejelentése napokkal azután történt, hogy a több mint 350 millió regisztrált felhasználóval rendelkező közösségi portál új adatvédelmi szabályzatot hozott, amelynek értelmében a felhasználók dönthetik el, hogy kik láthatják üzeneteiket, fényképeiket, illetve a profiljukhoz mentett egyéb adatokat.
Az internetpiac tehát a válság ellenére is bővül. Ez természetesen a reklámozók illetve az internetbe befektetőknek jelenthet fontos információt. Másfelől kijelöli a válság után várható gazdasági és nem utolsósorban médiapiaci utakat is.

A magyar internetpiacon az elmúlt év alatt 19-el lett kevesebb a szolgáltató, így ma 369-en vannak. Viszont ezek egyötöde tartja a kezében a teljes piac 90 százalékát. Az internet felhasználók száma tavaly szeptemberhez képest összességében egészen jelentős mértékben, 19 százalékkal bővült.

A KSH elemzői szerint az internetpiac fejlődése – az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett – a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, melynek növekedése 54 százalékos volt.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a III. negyedévben 37,1 milliárd forint felett volt, ami folyó áron 2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A mobilpiac

2009 III. negyedévének végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,8 millió volt. A telefonbeszélgetések időtartamának 76 százaléka mobiltelefonokról indított hívásokból származott. A mobiltelefon-előfizetések száma az előző év azonos időpontjához képest 11 ezerrel lett magasabb.

A válság az internet piaccal ellentétben itt már rányomta a bélyegét az adatokra: a 2009 elején elindult csökkenés folytatódott, a III. negyedév végi 11,8 milliós állomány 107 ezerrel volt alacsonyabb, mint június végén. A negyedév végén 100 lakosra 118 mobil-előfizetés jutott. Az előfizetéseken belül a havidíjas csoport ismét bővült, de kevésbé, mint amennyire a feltöltőkártyásé fogyott.

Kevesebbet telefonáltunk


A spórolás jól látszott a hívásokon is. A negyedév folyamán 2 százalékkal kevesebb hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, eközben 4 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 354 percnyi beszélgetés jutott. 1 hívás átlagos hossza 2,1 perc volt.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 11, időtartama 10 százalékkal csökkent az előző év harmadik negyedévéhez képest. A visszaesés hátterében a KSH szakértő szerint egyértelműen a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálási lehetőség áll. Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő 76 százalékát mobilkészülékekről indított hívások tették ki.

Összességében jól látszik, hogy a válságot az internetes piac kevésbé érezte meg: Nyilvánvaló, hogy a bővülés nagyságrendje csökkent, de a rossz gazdasági kilátások ellenére sem esett vissza. A telefonpiacnak továbbra is a vezetékes telefonok a vesztesei, miközben az internetes kábeleken kezdeményezett hívások száma nőtt.
Forrás: HírExtra/KSH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását