2024. május 18. - Erik, Alexandra

Román bosszú? Lefestettek egy magyar feliratot

Nem tudni, hogy a magyarság autonómiaküzdelme miatti bosszúról, vagy egy nacionalista csoport akciójáról van szó, de tény, hogy Kézdivásárhelyen ismeretlenek lefestették a magyar feliratot a székelyföldi város egyik kétnyelvű helységnévtábláján.
2009. szeptember 23. szerda 18:47 - HírExtra
Néhány héttel ezelőtt a közeli Sepsiszentgyörgyön történt hasonló eset. Antal Árpád ottani polgármester szerint a provokáció összefüggésben állhat a székely önkormányzati nagygyűléssel, amelyen a székelyföldi magyar önkormányzati tisztségviselők hitet tettek az autonómia ügye mellett. A román nacionalisták "megtorló" lépését látta abban is, hogy betörtek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bukaresti székházába.

Antal Árpád úgy vélte, a román szélsőségesek tettei csak rontják a román-magyar viszonyt. Rácz Károly is elképzelhetőnek tartja, hogy "büntetésről" van szó az autonómia érdekében tett erőfeszítések miatt. De az sem zárható ki - mondta -, hogy csupán egy nacionalista csoportról van szó, amely településről településre jár, és így fejezi ki a magyarság iránti gyűlöletét. A polgármester azonban hozzáfűzte: Kézdivásárhelyen még nem volt példa arra, hogy a kétnyelvű tábla magyar feliratát festékkel áthúzzák.

"Nem szeretnénk, ha ez szokássá válna ebben a városban" - mondta Rácz Károly. Megállapította, hogy általában rendezett a viszony Kézdivásárhelyen a többséget alkotó magyarság és a mindössze nyolc százalékot kitevő románok között. Nyugodt a hangulat a városban, az emberek elsősorban megélhetési problémáikat próbálják megoldani, nem a nemzetiségi kérdéssel foglalkoznak - mondta.

A polgármester közölte, hogy feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen közvagyon rongálása miatt. A táblát megpróbálják letisztítani, s ha nem sikerül, kicserélik - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását