2024. május 2. - Zsigmond

Jogszerű volt a Kossuth-téri oszlatás

A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítélete szerint a rendőrség jogszerűen oszlatta fel Budapesten a Kossuth Lajos téri demonstrációt 2006. október 23-án.
2009. szeptember 22. kedd 20:28 - HírExtra
A Közigazgatási Kollégium szerint ugyancsak jogszerűen oszlatták fel ugyanekkor az Alkotmány utcai tömeget is.

A bíróság megállapította, hogy a 2006. október 23-i demonstráció a közbiztonságra veszélyes eszközök miatt elveszítette békés jellegét, ezért indokolt volt a rendőri intézkedés - olvasható a honlapon.

Az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren akkor már 36. napja tüntettek a kormány távozását követelve, a helyszínen sátrakat állítottak fel a demonstrálók.

A rendőri intézkedés miatt később a tüntetők egy csoportja fordult a bírósághoz, annak kimondását kérve, hogy a rendőrség jogszerűtlenül oszlatta fel 2006. október 23-án a Kossuth téri tüntetést, és jogellenes volt az aznap délutáni rendőri oszlatás is. A per első tárgyalását 2007. március 26-án tartották a Fővárosi Bíróságon.

A felperesi képviselő, Grespik László azzal érvelt, hogy a rendőrség által a Kossuth Lajos téren lefoglalt eszközök - kések, balták, zokniba töltött benzines faszén - a "kempingezéshez" használatosak, márpedig a téren egy ideje már "kempingezés" folyt.

A BRFK képviselője szerint a rendőrség eljárása jogszerű volt: a tüntetők egy csoportja nem akarta elhagyni a Kossuth teret 2006. október 23-án hajnalban, ami megalapozta a rendezvény feloszlatását. A talált fegyverek a rendőrség szerint egyértelműen mutatják, hogy a rendezvény elvesztette békés jellegét, ekkor pedig már kötelességük a feloszlatás. A délutáni oszlatással kapcsolatban pedig az volt a rendőrség álláspontja, hogy a törvény nem ismeri a spontán tüntetést, csak bejelentettet és a nem bejelentettet, utóbbit pedig fel kell oszlatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását