2024. május 3. - Tímea, Irma

Színház az egész város

Tömegek hömpölyögtek szombaton az autók elől elzárt Andrássy úton: fiatalok és öregek, magyarok és külföldiek, gyalogosok és biciklisták sokasága volt kíváncsi a II. Évadnyitó Színházi Fesztivál programjaira.
2009. szeptember 20. vasárnap 07:03 - HírExtra
A fővárosi színházi szezon nyitányaként megrendezett fesztiválon ötvenöt színház képviseltette magát. Míg egyes társulatok látványos díszletekkel, addig mások interaktív programokkal, megint mások pedig zenészek, vagy épp zsonglőrök segítségével hívták fel magukra a figyelmet.

Több színház is lehetőséget biztosított népszerű művészekkel való találkozásra, sőt, az Új Színháznál színészeket „fogadhattak örökbe” a látogatók, és ugyanitt működött a tavaly már nagy sikert aratott Színészsimogató is. A színház előtti terület egy részét befüvesítették; a mini-rét egyik oldalán a merészebbek falat mászhattak, míg a másikon a Group Swing elnevezésű formáció hangulatos zenéjét hallgathatták a látogatók.

Az Operánál felállított nagyszínpadon egymást váltották a társulatok. A legtöbben a koncertekre voltak kíváncsiak, de nagy volt az érdeklődés a Merlin Színház és a Fővárosi Önkormányzat szervezte árverésen is, ahol a Halhatatlanok Társulata örökös tagjainak 13 gránitba öntött lábnyomának - Benkő Gyuláénak, Gábor Miklósénak, Simándy Józsefének, Tolnay Kláriénak, Tábori Nóráénak, Bessenyei Ferencének, Sinkovits Imréének, Gregor Józsefének, Agárdi Gáborénak, Zenthe Ferencének, Lukács Margiténak, Havas Ferencének és Hofi Gézáénak - kerestek gazdát. Az árverésen Hegedűs D. Géza, Kincses Veronika, Szirtes Tamás, Hegyi Barbara, Őze Áron, Gregor Bernadett, Alföldi Róbert, Kulka János, Hámori Ildikó, Bán Teodóra, Pécsi Ildikó és Gálvölgyi János emlékezett egykori kollégáikra, a bevételt az Ódry Árpád Színészotthon támogatására fordítják majd.

A családosok körében egyértelműen az olyan programok voltak a legnépszerűbbek, mint a zenés bábszínház, a kézműves programok, és az arcfestés. A nagyobb gyerekek közül sokakat vonzott az Andrássy út elején felállított biciklis akadálypálya és a kicsivel odébb található aprócska focipálya, míg a kicsiket inkább a bohócok, a lufik és a nagy nyüzsgés hozta lázba.
Egy 5 fős család felnőtt tagjai szerint nagyon jó, hogy vannak ilyen programok, ahol a gyerekek és a felnőttek is találnak maguknak izgalmas elfoglaltságot és közösen kikapcsolódhatnak. Hozzátették: nem igazán tervezték, hogy színházba mennek az idén, de miután több társulat programjait is átnézték, megjött a kedvük a színházlátogatáshoz.
Egy huszonéves pár elmondta: már tavaly is voltak a fesztiválon és az idén semmi pénzért sem hagyták volna ki. Véleményük szerint a program igazán színes és szórakozató, így miközben remekül mulatnak, arról is szerezhetnek információt, hogy milyen előadásokra érdemes elmenni az idei évadban.

A fesztiválon több külföldi is volt, akik többnyire véletlenül keveredtek az Andrássy úti forgatagba. Néhány olasz fiatal elmondta, hogy nagyon tetszik nekik a nyüzsgés, és ez a legszórakoztatóbb színházi rendezvény, amin valaha is részt vettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását