2024. április 24. - György

A hiány csökkentését várja az EU

Az Európai Unió országainak 2011-től csökkenteniük kell államháztartási hiányukat, hogy megakadályozzák az ellenőrizetlenül szárnyaló adósságspirált.
2009. szeptember 18. péntek 22:35 - HírExtra
Az EU tagok kormányai több százmilliárd eurót költöttek arra, hogy életet leheljenek gazdaságaikba. Az október eleji pénzügyminiszteri ülésen arról lesz szó, hogy miként lehet majd a gazdaságba pumpált állami pénzeket kivonni. A legtöbb országnak évente több mint 0,5 százalékkal - néhánynak több mint 1 százalékkal - kell majd GDP-arányosan csökkentenie államháztartási hiányát éveken keresztül ahhoz, hogy megállítsák a gyors eladósodás irányzatát.

A dokumentum szerint, ha az EU gazdasági növekedése a vártnál nagyobb lesz, minden plusz költségvetési bevételt teljes egészében a hitelek csökkentésére kell fordítani. Amennyiben jövőre lendületet kap az EU gazdasága és nem lesznek további állami gazdaságélénkítési intézkedések, az EU tagországok együttes adóssága eléri az uniós GDP 100 százalékát 2016-ban. Feltéve, hogy a folytatandó politika nem változik, akkor 2020-ban a GDP-arányos adósságszint 120 százalékra nőne.

Az EU-tagországok államadóssága az uniós GDP 61,5 százaléka volt 2008-ban. A dokumentum szerint 2020-ra a GDP-arányos államháztartási deficit 175-200 százalékra emelkedhet Nagy-Britanniában, Írországban és Lettországban, ha az érintett országok kormányai nem tesznek további lépéseket a közkiadások konszolidációjára azon túl, hogy leállítják a gazdaság élénkítését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását