2024. április 26. - Ervin

Merkel várja az EU-tagállamok vezetőit

A berlini fal leomlásának 20. évfordulójával kapcsolatos ünnepségekre a német fővárosba várja valamennyi európai uniós tagállam - köztük Magyarország - vezetőjét Angela Merkel.
2009. szeptember 18. péntek 21:15 - HírExtra
A német kancellár mindezt pénteki nemzetközi sajtóértekezletén jelentette be, utalva arra: a meghívást előző nap tolmácsolta az állam-, illetve kormányfőknek az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezletén. November 9-én Berlinben nagyszabású megemlékezést rendeznek, amelyre már meghívást kapott idősebb George Bush, az Egyesült Államok akkori és Barack Obama jelenlegi elnöke, valamint Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető.

A sajtóértekezletet rendkívüli érdeklődés előzte meg, a kancellár ugyanis utolsó alkalommal találkozott a nemzetközi és a hazai sajtó képviselőivel a jövő vasárnapi országos parlamenti választások előtt. Az alkalmat felhasználva Angela Merkel - aki a konzervatív CDU elnöke is - minden korábbinál határozottabban fogalmazta meg, hogy pártja a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) törekszik koalícióra, úgy véli ugyanis, hogy a két párt együttműködése biztosíthatja leginkább a gazdasági növekedést és ezáltal az ország mielőbbi kivezetését a válságból.

Merkel szerint Németországnak stabil viszonyokra van szüksége és ezek csakis tényleges tartalmi nézetazonosságon alapulhatnak. Egyedül a CDU/CSU és az FDP között áll fenn ilyen jellegű nézetazonosság - érvelt Merkel, elutasítva a szociáldemokratákkal való jelenlegi nagykoalíció folytatását. Egy ilyen nagykoalíció egy demokráciában csakis kivételes állapotot jelenthet - fogalmazott Merkel, azt hangoztatva, hogy az SPD amúgy is a szétziláltság állapotában van.

A kancellár figyelmen kívül hagyta a legfrissebb felméréseket, amelyek arról tanúskodtak, hogy csökkent a konzervatívok és növekedett a szociáldemokraták támogatottsága, mindebből pedig megfigyelők arra következtettek: a "papírforma" alapján a választások után a nagykoalíció fennmaradása tűnik a legvalószínűbbnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását