2024. május 5. - Györgyi

85 milliárdot vonnak el az önkormányzatoktól

Jövőre nettó 85 milliárd forintos forrást vonnak ki az önkormányzatoktól - közölte Varga Zoltán önkormányzati miniszter a kormányszóvivő tájékoztatón kedden.
2009. szeptember 15. kedd 13:15 - HírExtra
Varga Zoltán elmondta: jövőre is lesz gázártámogatás, de az ehhez szükséges 20 milliárd forint a tárcától átkerült szociális minisztérium büdzséjéhez. Kiemelte: folytatódik a panelprogram is, de más konstrukcióban.

A minisztérium fejezeti főösszege a jövő évi előirányzat szerint 67 milliárd forint lesz, idén 65,4 milliárd forint volt az elkölthető pénz - emelte ki a miniszter, kiemelve: a sport és turisztika nem lehet további vesztese a takarékossági intézkedéseknek.

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságokról szólva elmondta, hogy a feladatok maradéktalan ellátásához a források rendelkezésre állnak. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a tűzoltóság vezetőivel folyamatosak az egyeztetések a költségvetési támogatásról.

A helyi önkormányzatok jövő évi finanszírozása kapcsán Varga Zoltán hangsúlyozta, hogy 2010-ben a költségvetés 1.126,6 milliárd forintot biztosít a szférának, míg a tavalyi előirányzat 1.290 milliárd forint volt.

Hozzátette: a jövő évi "báziskorrekció" főbb elemei a járulékcsökkentés, az eho megszűnése, a tanulólétszám-csökkenésből keletkező megtakarítás, a címzett támogatások 2010. évi kötelezettségének csökkenése, illetve az önkormányzati fejezetből más fejezetbe kerülő feladatátcsoportosítások.

Varga Zoltán szólt arról is, hogy 2010-ben az önkormányzatok különböző címeken többlet forráshoz is jutnak, ezek között említette az Út a munkához program folytatását.

Kiemelte: takarékosabb lesz az önkormányzatok költségvetése, de bővül a szabadságuk.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a minisztérium vezetése pénteken egyeztet a tényleges számokról a szakmai szövetségekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását