2024. június 8. - Medárd

Jobbik: a kétségbeesés költségvetése a jövő évi

A Jobbik szerint a 2012-es költségvetés a "kétségbeesés" büdzséje, amellyel a kormány belátja, hogy "a gazdaságpolitikája zátonyra futott" és ezért most "megszorításokat próbál lenyomni az emberek torkán" - jelentette ki Lenhardt Balázs pénteki sajtótájékoztatóján.
2011. szeptember 30. péntek 18:19 - HírExtra
A jobbikos politikus úgy látja, a kormány gazdaságpolitikája a tehetősebbeknek, a gazdagoknak kedvez, a megszorításokat pedig a leginkább rászorulók rovására hajtják végre, miközben "nem hozza helyzetbe" a hazai vállalkozásokat sem. Lenhardt Balázs szerint a kormánynak nem a maastrichti kritériumok teljesítését kellene a legfontosabb célként szem előtt tartania , hiszen "nem fogunk soha csatlakozni és a lassan megbukott eurót bevezetni", hanem inkább a gazdaságot kellene élénkítenie.

A Jobbik álláspontja alapján a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken ismertetett 2012-es költségvetési számok szerint jövőre sem bővül érdemben a fogyasztás. Ráadásul az ellenzéki párt úgy véli, a 1,5 százalékos gazdasági növekedés is "túlzottan optimista", inkább recessziós állapotra kell berendezkedni, hiszen "a válság jelen van, és egyre erősödik".

Lenhardt Balázs hozzátette: a beruházások várt 3 százalékos növekedése is irreális. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken, a kormányszóvivői tájékoztatón beszélt arról, hogy a jövő évi költségvetés biztonságos, az ország pénzügyi, gazdasági védelmét szolgáló büdzsé lesz, a hiány tovább csökken jövőre, a GDP 2,94 százalékáról 2,5 százalékára. Hozzátette: az idei többlet a magán-nyugdíjpénztári pénzeket is számítva 2-2,5 százalék között lesz.

Az elsődleges egyenleg többlete a GDP 1,1 százaléka lesz. Az államadósság 73 százalékra csökken az év végére. A költségvetés 268 forintos euróárfolyamon alapul, de a kormány 280 és 300 forintos euró/forint árfolyammal is áttekintette a folyamatokat. Az infláció a prognózis szerint 4,2 százalék lesz. A kamatkiadás a GDP 3,8 százalékról 3,6 százalékára csökken, de így is 1.100 milliárd forint felett lesz. A beruházások 3 százalékkal nőnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását