2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Erkölcsös keresőmotor muszlimoknak

A muszlim vallási előírásoknak nem megfelelő ("haram") tartalmakat kiszűrő keresőmotor indult (imhalal.com).
2009. szeptember 14. hétfő 11:01 - HírExtra
Ha például az angol porn (pornó) szóra keresünk, akkor a képernyőn piros betűs hibaüzenet jelenik: "Ajaj! Az Ön keresése kimeríti a haram 3/3-as szintjét! Azt javaslom, változtassa meg a kifejezést és próbálkozzon újra!". A hármas szintű haram tartalmat a rendszer meg sem jeleníti.

A szex kifejezés - amely kettes "erkölcsi szintű" - begépelésekor ugyancsak figyelmeztető ablak jelenik meg, ám a felhasználó - saját felelősségére - az ehhez kapcsolódó találatokat megtekintheti. Hasonló az eljárás az egyes haramszint (pl. a tilalmas alkoholos italok nevei vagy a sertés) esetén, amelyek azért kerültek a legkevésbé ártalmas kategóriában, mert - mint azt az alapító Reza Sardeha megjegyezte - "az interneten keresztül úgysem lehet ételt, vagy italt fogyasztani".

A keresőt a hónap elején indították, és eddig 400.000 felhasználó próbálta ki. Sardeha reklámbevételekből tervezi a honlap fenntartását.

A muszlimok rendkívül aktívakká váltak az internethasználat terén az utóbbi években, de kevés eszköz áll rendelkezésükre, amely megvédené őket a vallásukat sértő internetes tartalmaktól. Az ImHalal.com célja, hogy a vallás gyakorlói teljesen biztos és tiszta módon kereshessenek rá kifejezésekre az interneten.

A hagyományos keresőmotorokat korábban sok kritika érte, amiért olyan tartalmat jelentetnek meg, mely sértheti a helyi kultúrát, sőt akár a helyi törvényeket is. Egy indiai szociális aktivista például azért perelte be saját országában a nagyobb keresőmotorokat, mert olyan reklámot és információt tartalmaztak, amely a születendő gyermek nemének meghatározásáról szólt, az ilyen témák reklámozása pedig tilos Indiában.

Bizonyos országokban: például Szaúd-Arábiában, illetve az Arab Emirátusokban a honlapokat eleve megszűrik, így a felhasználók nem is kerülhetnek "tiltott virtuális helyekre".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását