2024. május 19. - Ivó, Milán

Orbán követeli, vonják vissza a költségvetést

Orbán Viktor Fidesz-elnök pénteken pártja nevében felszólította a kormányt, vonja vissza a költségvetést.
2009. szeptember 11. péntek 18:19 - HírExtra
"Elég a megszorításokból, elég az embereket mindenükből kiforgató szocialista politikából. Felszólítjuk a kormányt, azonnal vonja vissza ezt a költségvetését, és egyébként álljon félre végre a változás útjából" - mondta a pártelnök a Fidesz budapesti országos gyűlésén.

Orbán Viktor szerint a pénteken benyújtott jövő évi költségvetés hazug és felelőtlen iromány, amely az elmúlt húsz év legveszélyesebb büdzsétervezete, mert nemcsak a következő egy évre, hanem a jövőre, a gyermekek jövőjére is veszélyt jelent.

A Fidesz elnöke pártja évadnyitó politikai gyűlésén úgy fogalmazott, a benyújtott költségvetés olyan, mint "egy BKV-költségvetés" nagyban, és ugyanoda is vezet.
Hangsúlyozta, Magyarországon az elmúlt hét évben ugyanaz folyt országos mértékben, mint amire most fény derült a BKV-nál. Mint ezzel kapcsolatban megjegyezte, a szocialista párt körül létrejött egy új társadalmi osztály, "a végkielégítésből élők osztálya".
A költségvetés nyertesei szerinte az MSZP tanácsadói és üzletfelei lesznek, a vesztese pedig Magyarország, a zárt körön kívüli többi magyar ember.

A költségvetés elfogadása teljes pénzügyi összeomlást jelenthet, következménye pedig az lesz, hogy még a jövő év folyamán végképp leáll az egészségügyi rendszer, az önkormányzatok pedig országszerte működésképtelenné válnak, összeomlanak - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez a büdzsé elsősorban a családokat, az időseket, a tartós betegséggel küzdőket veszélyezteti. Mint fogalmazott, könnyen lehet, hogy igazi gazdasági vészhelyzet köszönt majd Magyarországra 2010-ben.

A választások előtti őszi politikai szezonnyitót a pártelnök úgy jellemezte, hogy utolsó évadját kezdi meg a magyar politika, utoljára ül össze az Országgyűlés, utolsó költségvetését nyújtja be az MSZP; "ez a dal lesz a végső". "Lassan már csak hat hónap, akár meg is könnyebbülhetnénk, ám hat hónap a politikában nagy idő, rengeteg kárt lehet ennyi idő alatt okozni" - hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy a pénteki felszólalók sorrendje nem véletlen: fontossági sorrendben szólalt fel Tarlós István, Kósa Lajos, majd ő. Tarlós Istvánt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjét "a nemzet fővárosának leendő főpolgármesterének" nevezte.

Orbán Viktor beszédét a XX. századra szerinte jellemző "Tanulj, fiam, mert azt legalább nem vehetik el tőled!" mondatra építette fel, amely - mint mondta - a múlt század Magyarországának alapvető életélményét sűríti magába. Hiszen - folytatta - szinte mindent elvehettek az emberektől, ami fontos számukra, azonban reményt jelenthetett az a gondolat, hogy amit az ember megtanult, a tudást, azt senki nem tudja elvenni tőle.

Úgy látja, ez a mondat most is "benne van a levegőben", az emberek ugyanis egyre inkább azzal a szorongással kelnek, azzal fekszenek, hogy megint mindent elveszíthetnek. Egy ahhoz hasonló általános életérzés lesz úrrá Magyarországon, amely a XX. században uralkodott: ez az életérzés az elmúlt hét év terméke, a Gyurcsány-Bajnai-korszak életérzése - mondta a pártelnök. A jelenlegi korszak - fejtette ki - a megszűnt munkahelyek, a tönkrement vállalkozások, a bezárt kórházak, a lelakatolt iskolák, postahivatalok, a fölszedett sínek korszaka.

Mint mondta, a Gyurcsány-Bajnai-korszaknak - amely most arra készül, hogy elvegye az emberek jövőjét is - a lényegét öt szó tökéletesen összefoglalja: "Őszöd, Zuschlag, offshore, végkielégítések, megszorítások".

Véleménye szerint Magyarország igazi kormányfőjét most is Gyurcsány Ferencnek hívják, csak egy Bajnai nevű "dublőrjét" állította be miniszterelnöknek. Mint fogalmazott, "öt Gyurcsány-csomag után azt gondoltuk, távozik a miniszterelnök, (...), és erre tessék: a zajos és hangoskodó politikai ugrabugra után itt a csendes, sunyi sompolygás politikája, itt az első Bajnai-csomag".

Orbán Viktor megismételte korábbi kijelentését: amikor módjuk lesz, végére kell járniuk, kit milyen politikai és törvényi felelősség terhel az ország csődbe viteléért.
A Fidesz-elnök szerint a következő mondatra kell majd felépíteniük a XXI. század Magyarországát: "Tanulj, dolgozz, építs otthont, alapíts családot, mert ez a te hazád, és ez azt jelenti, hogy ami a tiéd, azt nem vehetik el tőled!"

Fontos ősz előtt állunk, "és ha jól tesszük a dolgunkat ezen az őszön (...), akkor 2010 lehet Magyarország és a magyarok legfontosabb éve, már ha képesek leszünk túlélni ezt a rossz korszakot" - zárta beszédét Orbán Viktor.

Az országos gyűlést - amelyre országgyűlési képviselők, választókerületi elnökök, önkormányzati, helyi és megyei tisztviselők kaptak meghívást - azért tartották, hogy napi aktuális kérdéseket tekintsenek át, és a következő hetek-hónapok feladatait vegyék számba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ferooo1
2009. szeptember 11. 18:30
3gyerek 4 kerék meg egy kéro és hagyj dolgozni ennyit akarunk olyan sok ez
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását