2024. május 10. - Ármin, Pálma

Bajnai jó nyomon indul Fico felé?

Szlovákiai politológusok szerint jó vitaalapot teremtettek a csütörtöki magyar-szlovák kormányfői találkozóhoz azok a konkrét javaslatok, amelyeket Bajnai Gordon magyar kormányfő tett két pozsonyi napilapban megjelent hétfői írásában a szlovák-magyar kapcsolatok javítása érdekében.
2009. szeptember 9. szerda 11:00 - HírExtra
Az újság megjegyezte, hogy Robert Fico szlovák kormányfő hivatala nem kívánt reagálni a felvetésekre, saját javaslatokkal pedig a találkozóig nem áll elő. A közlekedési minisztérium a lapnak küldött válaszában azt írta, hogy az összes, a magyar miniszterelnök által felvetett híd és út esetében folyamatos egyeztetés zajlik a két fél között.

Politológusok szerint viszont Bajnai Gordon javaslatai jó alapot jelenthetnek a csütörtöki tárgyalásra. Grigorij Meseznikov szerint nem is a konkrét javaslatokat, mint inkább azt kell pozitívan értékelni, hogy a magyar miniszterelnök írásban fordult a szlovákiai közvéleményhez. "Nem konfrontatív hangnemben (szólt), így a szlovákok láthatták, Bajnai konstruktívan áll hozzá a probléma megoldásához" - mondta Meseznikov.

"Aki érzelemmentesen áll hozzá ezekhez a javaslatokhoz, annak nem lehet velük gondja" - véli Miroslav Kusy. Ő azonban úgy látja: szlovák oldalon nincsenek meg annak a feltételei, hogy racionálisan tekintsenek az ilyen típusú felvetésekre.

Tavaly novemberben, Gyurcsány Ferenc és Robert Fico révkomáromi találkozóján az akkori magyar kormányfő is tett konkrét javaslatokat, a szlovák fél azonban azokat is elutasította - jegyezte meg a lap. Bajnai Gordon a Sme és az Új Szó című lapokban megjelent írásában rámutatott: új hidak, befejezett gyorsforgalmi utak, közös kormányülések és közös együttműködési tanács, valamint ezekhez hasonló közös projektek is kellenek a sikeres magyar-szlovák együttműködéshez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását