2024. április 29. - Péter

Imádják még most is az NDK-t

A berlini Szabadegyetem 2005 és 2007 között két nyugat- és két keletnémet tartományban, több mint 5 ezer 15 és 17 év közti diákja körében végzett felmérést a közelmúltról.
2007. december 28. péntek 19:12 - Hírextra
A megkérdezettek csaknem fele (49 százalék) viszont diktatúrának jelölte meg az egykori Kelet - Németországot. A brandenburgi diákok 37 százaléka szerint a hírhedt állambiztonsági minisztérium, a STASI csupán olyan titkosszolgálat volt, amellyel minden más ország is rendelkezik. A fiatalok kereken egy-harmada állította, hogy a kelet-német állam annak idején gondoskodott minden polgáráról, noha előfordult, hogy ennek során egyesek szabadságán csorba esett. Viszont ugyancsak ennyien vannak azok, akik meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Hasonló volt az arány a tervgazdálkodás kérdésében is, hiszen a válaszadók 33 százaléka helyeselte, 40 viszont elvetette azt a tézist, hogy a gazdaság csak akkor működhet eredményesen, ha az állam irányít minden ágazatot. A megkérdezett brandenburgi fiatalok 42 százaléka szerint az egykori NDK-ban tisztább volt a környezet, mint az NSZK-ban és csak 21 százaléka vélte úgy, hogy Nyugat-Németország környezete a tisztább.

Berlin és Brandenburg fiataljai között meglepő módon azonos tudatlanság uralkodik a német fővárost csaknem 30 éven át elválasztó falról, ugyanis a végzős tanulók két harmada nem tudta, hogy a falat a keletnémet rendszer húzta fel.

A felmérés elkészítői szerint a közelmúltat illető tudatlanságban komoly szerepet játszanak a kelet-németországi tanárok, ugyanis túlnyomó többségük még az NDK-ban kezdte pályafutását és ma is tabutékamként kezeli az egykori NDK-ban történt eseményeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását