2024. május 3. - Tímea, Irma

2000 éve nem volt ilyen meleg az Északi-sarkon

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint az Északi-sark hőmérséklete kétezer éve soha nem volt olyan magas, mint az utóbbi évtizedben.
2009. szeptember 9. szerda 14:33 - HírExtra
A kutatók többek között fatörzsek gyűrűiből és tavak üledékéből tudtak következtetni a hőmérsékletnek az elmúlt kétezer évben bekövetkezett változására, amelyet évtizedes bontásban elemeztek a Science magazinban megjelent cikkükben - közölte a BBC News.
Az eredmények egy hokiütőszerű pályát rajzolnak ki, amelyen az 1998 és 2008 közötti évtized messze a legmelegebb az egész idősorban. Az Északi-sark körülbelül 1900-ig átlagosan 0,2 Celsius fokkal hűlt évezredenként, ekkortól kezdve azonban drasztikusan, 1,2 fokkal nőtt a hőmérséklet.

"A huszadik század az első olyan időszak, amikor a beérkező napenergia mennyisége nem a legfontosabb tényező az Északi-sark hőmérsékletének alakításában" - húzta alá a University of Arizona kutatója, Nicholas McKay, a cikk egyik szerzője.

Az Északi-sarkot nyáron érő napsütés az utóbbi kétezer évben folyamatosan csökkent a Föld tengelyének kis mértékű elmozdulása miatt, ami lassú hőmérsékletesést eredményezett. Ez a lehűlés fordult át melegedésbe az üvegházhatású gázoknak a XX. században megugró kibocsátása miatt.

A sarkkör felmelegedése leglátványosabban a jégtakaró olvadásában érhető tetten. A műholdas felvételek alapján megfigyelhető, hogy 2007 közepén a jéggel borított felszín kisebb volt az Északi-sarkon, mint valaha.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását